Zorgen om water voor infiltratie veenweiden

De voorlopers in veenweidenpilots maken goede vorderingen in West-Nederland. Wel is het zaak dat kansrijke initiatieven breder worden uitgerold om de hoge ambities voor CO2-reductie waar te kunnen maken. Dat stelt Aad Straathof, gewestelijk themahouder Veenweiden van LTO Noord.

Zorgen+om+water+voor+infiltratie+veenweiden
© Provincie Utrecht

De bestuurder kent in Utrecht-West en het zuiden van Noord-Holland enkele mooie voorbeelden van een voortvarende aanpak. 'Maar uit andere regio's bereiken me soms geluiden dat het onzeker is of er bij een grootschalige inzet van onderwaterdrainages wel blijvend voldoende zoetwater kan worden geleverd. Dat is verontrustend en helpt niet om collega's te stimuleren en enthousiasmeren om ook deze koers te gaan varen.'

Nog dit jaar wil Straathof waterschapsbreed garanties krijgen voor die zoetwaterlevering. Een afspraak met de deltacommissaris staat voor het najaar gepland. 'Nu stroomt veel zoetwater ons land uit. Het is mogelijk om met extra investeringen in de infrastructuur water op bepaalde plekken langer vast te houden. Sowieso goed bij drogere zomers.'

Kansen

De LTO Noord-bestuurder woonde deze maand diverse bijeenkomsten bij die laten zien dat er kansen liggen voor een toekomstbestendig beheer van de veenweiden. Zo werd in Vinkeveen een convenant ondertekend door een agrarische coöperatie, provincie Utrecht en waterschap Amstel, Gooi en Vecht voor een collectief waterinfiltratiesysteem voor Groot-Mijdrecht, Wilnis en Vinkeveen. 'Sterk om als sector zo samen met het waterschap en de overheid de koers te bepalen. Die organisatievorm kan ook elders goed werken.'

Verder wil Straathof meer aandacht vragen voor de begeleiding van ondernemers die werken met onderwaterdrainage. 'Deze aanpak gaat verder dan de investering in de techniek. Het vergt echt skills van de boer om daar in de bedrijfsvoering goed mee om te gaan. Overheden en waterschappen hebben daarin ook een verantwoordelijkheid. Deze aanpak vereist een scherpe focus.'

Vruchtbare discussies

Een eerdere excursie aan de Hoogwaterboerderij in Zegveld met enkele Noord-Hollandse ondernemers en bestuurders van agrarisch natuurcollectief Water, Land & Dijken, leverde volgens Straathof ook vruchtbare discussies op. 'We werken nu aan het idee om de collectieven in te zetten bij de begeleiding van de pilots in de veenweiden. Zij hebben het vertrouwen van de boeren en kennen de systematiek van dit soort projecten.'

Straathof benadrukt het belang van opschaling. 'We moeten nu doorpakken. Al doende leren we en stomen we af op ons doel.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer