Demonstratie emissieloze kistenreiniger pootgoed

Delphy demonstreerde vrijdag een emissieloze kistenreiniger voor pootgoed bij Maatschap De Vries in het Groningse Kantens. Met een speciaal reinigingssysteem kan het water opnieuw worden gebruikt en is er geen emissie meer naar het oppervlaktewater.

'Het is belangrijk dat de kisten schoon worden, want we willen geen virussen, bacteriën of aaltjes overbrengen van de ene naar de andere partij', zegt akkerbouwer Egbert de Vries. 'Het water met een kuub per uur laten weglopen is niet meer aan de orde. Het waterschap heeft het verboden, maar dat moet je als pootgoedteler ook niet willen.'

Omdat de nieuwe machine net niet op tijd klaar was, werd de oude kistenreiniger gedemonstreerd om zo een beeld te krijgen van wat het reinigingssysteem doet. De nieuwe machine was wel aanwezig. Met de machine wordt het water gerecirculeerd. Zo blijft er aan het eind ongeveer 2 kuub water over dat een ondernemer volgend jaar opnieuw kan gebruiken.


Drie onderdelen

'De machine bestaat uit drie onderdelen', legt Harm Brinks van Delphy uit. 'Het eerste onderdeel is het wassen van de kisten, het tweede onderdeel is het filtreren van het waswater en het laatste onderdeel is het ontsmetten van het waswater, zodat je het kunt hergebruiken.'

'Ik denk dat je met deze machine de kisten voor 1 of 2 euro per stuk kunt wassen', schat Brinks. Het is voor De Vries alleen rendabel om de kistenreiniger samen met enkele collega's aan te schaffen om zo de prijs te drukken. 'Een euro per kist is voor mij een acceptabel bedrag.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer