Nitraatplan valt slecht bij plantaardige sectoren

Landbouwminister Carola Schouten heeft met haar voorstel voor het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn geen idee van de impact voor de plantaardige sectoren. Dat stelt vakgroepvoorzitter Jaap van Wenum van LTO Akkerbouw en Vollegrondsgroente.

Nitraatplan+valt+slecht+bij+plantaardige+sectoren
© Johan Wissink

'Zacht uitgedrukt, is dit zeer teleurstellend', zegt Van Wenum over het ontwerp voor het zevende actieprogramma. 'De voorgestelde maatregelen dragen weinig bij aan de doelen voor de waterkwaliteit en er is totaal geen rekening gehouden met de financiële impact. Dit pakt heel slecht uit voor de plantaardige sectoren en staat ver af van de dagelijkse praktijk.'

Van Wenum stoort zich onder meer aan de manier waarop de teelt van rustgewassen verplicht wordt gesteld. Vanaf 2023 moet op ieder perceel eens in de vier jaar een rustgewas worden geteeld en vanaf 2027 is dit zelfs eens in de drie jaar. Verder mogen rustgewassen ook niet meer worden bemest.


Meerwaarde nihil

'Ik snap heel goed dat groenbemesters en vanggewassen voor de overheid knoppen zijn om aan te draaien. Maar dat moet dan wel praktisch gebeuren. Als we een groenbemester niet op gang mogen helpen, dan is de meerwaarde nihil. Veel van de maatregelen zijn bovendien generiek ingestoken, terwijl de waterkwaliteit vooral een regionale aangelegenheid is.'


Bouwplannen worden volledig overhoop gehaald, waarschuwt Van Wenum. Naast de verplichte teelt van rustgewassen wijst hij ook naar de verplichting voor boeren op löss- en zandgronden om voor 1 oktober eerst op 60 procent en vanaf 2027 op al hun percelen vanggewassen of winterteelten te zaaien.


Late oogst niet mogelijk

'Het zou betekenen dat op lichtere en dus meest draagkrachtige gronden een late oogst niet meer mogelijk is. Het gevolg is dat juist op zware kleigronden de oogst daardoor opschuift met meer kans op minder gunstige omstandigheden.'

Van Wenum voorziet dat de teelt van bijvoorbeeld zetmeelaardappelen en suikerbieten hierdoor in het gedrang komt. 'Dit heeft niet alleen grote financiële gevolgen voor de gewastelers, maar ook voor de hele keten. Het zit er dik in dat coöperaties als Avebe of Cosun door de maatregelen problemen krijgen met hun grondstofvoorziening.'


Andere gedachten

De komende weken zal Van Wenum samen met andere LTO-bestuurders de bezwaren tegen het actieprogramma voor een consultatie op een rij zetten. Ook komt LTO volgens hem opnieuw met voorstellen voor haalbare alternatieven. 'We zullen verder Kamerleden blijven uitleggen waarom dit maatregelenpakket zo slecht is. Het doel is uiteindelijk om de minister op andere gedachten te brengen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer