'Vlinders vangen'

'Nooit geweten dat er zoveel verschillende motten bestaan', zegt Jurre en buigt zich over de drie emmers. 'Heb je ze nu allemaal op de foto staan?' Ik schud mijn hoofd. 'Die witte met bruine strepen moet nog. Weet jij hoe die heet? Een waterleliemot?'

%27Vlinders+vangen%27
© Studio Kastermans

Sinds afgelopen maand doen we mee aan de Boeren Insectenmonitoring Agrarische Gebieden (Bimag), een initiatief van LTO Noord, de Vlinderstichting en BoerenNatuur. Bimag probeert door een meerjarig onderzoek in kaart te brengen welke dag- en nachtvlindersoorten er in agrarische gebieden voorkomen. Daarnaast wordt bekeken of de maatregelen die veel boeren nemen om de biodiversiteit op het erf te vergroten, inderdaad een positief effect hebben op de insectenstand.

Om de verschillende soorten nachtvlinders op ons bedrijf te monitoren, hebben we samen met Tanja Verbij, zelf deel uitmakend van het Bimag-team, drie plekken uitgezocht waar we eens per twee weken 's nachts emmers met ledverlichting zullen neerzetten: één bij de bloementuin, één bij het riet en één in het weiland.

Door de ledverlichting worden de motten aangetrokken, waarna ze via een trechter in de emmer vallen en tijdelijk gevangen zitten. Na zonsopkomst kunnen we de vangst bekijken, de vlinders een voor een fotograferen en weer vrijlaten. Hoewel we hadden gedacht bij de bloementuin de meeste motten te vangen, bleken er na de eerste nacht evenveel in elke emmer te zitten: vijf. Daarnaast ook veel muggen, hooiwagens en spinnen.

Na zonsopkomst kunnen we de vangst bekijken, de vlinders een voor een fotograferen en weer vrijlaten

Hanna Hilhorst, biologisch boerin in Ilpendam

U weet dat ik daar niet echt enthousiast van word, maar vooruit: ik ging met mijn hand in de emmer om de vlinders te fotograferen. Ik zag een huismoeder, een eikenprocessierups en een egelskopboorder. Dat klinkt deskundig, maar dit wist ik dankzij de app ObsIdentify. Een aanrader.

Zo ben ik ineens terechtgekomen in een wereld vol fanatieke vlindertellers en -deskundigen. In een speciale appgroep delen de deelnemende boeren dagelijks tientallen foto's en verhalen. Ze determineren en bewonderen. Prijzen elkaars vangsten.

Zelf hoop ik ooit de grote beer in onze emmer te vinden. Die is echt prachtig.


@HannaHilhorst

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer