'Laddervrees'

Ik zat deze week vast op de schuurzolder. Jazeker. Ik was op zoek geweest naar een plank en had stoer de ladder beklommen, maar eenmaal boven durfde ik niet terug de ladder op. Steeds als ik het probeerde begon ik te trillen en te zweten. Dus daar stond ik, 5 meter boven de grond. Jurre was achter op het land en mijn telefoon lag thuis.

%27Laddervrees%27
© Studio Kastermans

Wat moest ik doen? Om hulp roepen? Wie zou me horen? Boer Sjaak en zijn vrouw Ellen waren op vakantie. De buren ook. Alleen als er een klant zou komen voor kaas of melk had ik een kans. Wel gênant: 'Meneer, hoort u mij? Ik zit op de schuurzolder en durf de ladder niet af. Kunt u misschien helpen? Of nee, bel maar meteen de brandweer.'

Ik moest het toch nog maar een keer proberen.

Voorzichtig schuifelde ik naar de ladder. Waarom stak dat ding toch ook zo raar uit? Het is toch een onnatuurlijke beweging om achterstevoren die draai te maken? Ik zag het Jurre altijd zo soepel doen. En waarschijnlijk snapt u ook niet waar ik nu zo moeilijk over doe. Maar ja, ieder zijn gekte. Mijn huid was inmiddels helemaal klam van de stress, mijn hart raasde. Nee, ik durfde niet.

Joris zat binnen en had geen idee dat zijn moeder in paniek op de schuurzolder zat

Hanna Hilhorst, biologisch boerin in Ilpendam

Ik keek op mijn horloge. Over tien minuten moest ik met Joris naar zwemles. Hij zat binnen achter de televisie en had geen idee dat zijn moeder in paniek op de schuurzolder zat. Zou hij me komen zoeken? Vast niet. Achter de tv bestaat voor Joris de rest van de wereld niet.

Kak zeg. Ik werd boos op mezelf. Ik had beter moeten weten. Want het was heus niet de eerste keer dat ik een ladder beklom en niet meer terug durfde. Maar tot nu toe was Jurre erbij geweest en had hij me naar beneden kunnen loodsen. Nu had ik haast en ach, ik hoefde alleen die plank te halen. Even snel. Maar inmiddels stond ik al twintig minuten boven.

Goed, de laatste poging. En anders zou ik boven blijven tot iemand me zou vinden. Eerst mijn linkervoet. Diep ademhalen. Trillende handen, samengeperste lippen. Gewicht verplaatsen. Langzaam de rechtervoet ernaast zetten. Ogen dicht. Stond ik al? Ja! Ik stond! Op de ladder. Zowaar. En nu rustig naar beneden. Ontspannen. Bizar, stom avontuur.

Knappe jongen die mij nog een ladder op krijgt.


@HannaHilhorst

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer