Melkveehouder legt met buren pluktuin aan

Melkveehouders Piebe en Marijke Dijkstra in Stiens hebben samen met hun buren 'Pluktuin Dokkumer Ee' aangelegd. Gedeputeerde Douwe Hoogland (PvdA) opende zaterdag de tuin in het grasland bij de Dokkumer Ee.

Melkveehouder+legt+met+buren+pluktuin+aan
© Jori Bottema

Met de bloemenrand langs de sloot willen ze de biodiversiteit verbeteren en mensen informeren over het belang hiervan. En niet onbelangrijk: de leefbaarheid in het gebied vergroten, vult melkveehouder Marijke Dijkstra aan.

De pluktuin ziet zij als 'uitprobeersel'. 'Mijn man zit in het bestuur van agrarisch collectief Waadrâne. We hebben al een aantal keren bloemen gezaaid bij het betonpad. Dat vinden de fietsers die hier langskomen hartstikke mooi. Maar het is privé. Daarom kwamen we op het idee voor een pluktuin.'

Achter de de pluktuin bevindt zich een vogelakker die bestaat uit 60 procent gras en 40 procent akkerbouwbloemen. Ook zijn enkele insectenterpen aangelegd, bestaande uit een hoop zand dat opwarmt door de zon en zo meer insecten bevat voor weidevogels.


Boerburgerverhaal

Hun buren, Jori Bottema en Wini Weidenaar, wonen sinds kort op een voormalig agrarisch bedrijf dat ze verbouwden tot Anne-Famkes Pleats. Ze openden half augustus een ijs- en theetuin, gaan een een bed & breakfast realiseren, werken aan een sociale eetkamer en theatervoorstellingen. De samenwerking met de melkveehouders heeft veel voordelen, stelt Bottema.

'Wij wonen hier midden tussen de boeren. We vinden het boerburgerverhaal erg belangrijk. Naast het houden van koeien doet een boer nog zoveel meer, bijvoorbeeld zorgen voor de biodiversiteit. Daar heeft de burger vaak geen weet van.'


Kostendekkend

De 5 euro die de mensen betalen voor 20 tot 30 bloemen is kostendekkend, verwacht Bottema. 'Daar worden we financieel gezien niet rijk van. Ook niet van de mensen die koffie bij ons komen drinken. Maar we vinden het belangrijk om iets voor de natuur te doen. Als je hier fietst en je hoort het getjilp van een grutto, dat is toch leuk.'

Dijkstra wil na het plukseizoen het initiatief evalueren met de buren. 'We wachten het af. Het gaat ons dit jaar geld kosten. Dat moet niet elk jaar gebeuren.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer