'Veeleisende klanten'

Marion Roeleveld heeft samen met haar vriend Haske Knippels een geitenbedrijf in Ballyshrule, Ierland. Ze melken tweehonderd geiten op 20 hectare grond.

%27Veeleisende+klanten%27
© Age Posset

De regels rondom veilige voedselproductie worden strenger. Waar voorheen de meeste klanten geen moeilijke vragen stelden over onze kaas, is dat nu anders. Elke winkel stelt zijn eigen voorwaarden voor onze productieomstandigheden.

Ierland heeft weinig ervaring met zelfzuivelaars omdat er maar weinig zijn. Zuivelinspecteurs zijn voor ons vaak net zo streng als voor een melkfabriek. Toen ik vijftien jaar geleden begon, kreeg ik zelfs de vraag van mijn inspecteur of ik niet een laboratorium kon inrichten, zodat ik zelf kon testen of de melk goed gepasteuriseerd was. Gelukkig kreeg de man een andere functie en de huidige inspecteur is hartstikke fijn om mee te werken.

In de tijd dat ik nog nieuwe klanten zocht, was ik heel precies in het opvolgen van e-mails met vragen van potentiële klanten. De een wil dat ik een vragenlijst invul, de ander een kopie van mijn HACCP-plan en weer een volgende een microbieel onderzoek van de kazen. Ook komen er vragen over de temperatuur bij afleveren. Nederlanders weten dat een hele Goudse kaas buiten de koeling kan worden bewaard zonder dat die bederft. Hier krijg ik daar steeds vragen over.

Zuivelinspecteurs zijn voor ons vaak net zo streng als voor een melkfabriek

Marion Roeleveld, geitenhouder in Ballyshrule, Ierland

In het verleden heb ik ook inspecties gehad van Engelse supermarkten voor ik aan ze mocht leveren. Die werken volgens richtlijnen van het British Retail Consortium. Dat is de hoogste standaard in de voedselproductie hier. Die inspecties liepen op niets uit. Mede doordat ik weinig zin had om tienduizenden euro's te investeren zonder de garantie dat de supermarkten bij mij zouden blijven kopen.

Nu leveren we via een tussenpersoon kaas aan supermarkten. De zaakjes moeten wel op orde zijn, want de tussenhandelaar werkt volgens de Britse standaard. Vorige week was een inspectie gepland. Vooraf moest ik twintig documenten doorsturen: onder andere testresultaten, schoonmaakschema, HACCP-plan, personeelstraining, protocol rondom de inbraakbeveiliging en traceerbaarheid.

Hierna zou een traceerbaarheidstest volgen, waarbij ze mij een productiedag geven en ik moet aangeven waarnaartoe alle kaas is verkocht. Ook zouden we een virtuele rondleiding doen. Dus toch even extra kritisch door de kaasmakerij lopen.

Ik zat er op de bewuste dag helemaal klaar voor. Uiteindelijk kreeg ik rond de lunch een e-mail met het bericht dat de inspectie niet doorging. Stiekem was ik blij. Eigenlijk was deze dreigende inspectie wel gunstig, want ik heb weer eens met een kritisch oog naar onze werkwijze gekeken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer