'De laatste keer'

Joke Rodenhuis woont met man Fred Ritsema en kinderen Robin, Meagan en Austin in Lakin in de Amerikaanse staat Kansas. Daar hadden ze tot voor kort een bedrijf met 3.200 melkkoeien en 2.800 stuks jongvee. Ze runnen nu nog 1.300 hectare bouwland en een hooihandel.

%27De+laatste+keer%27
© Familie Rodenhuis

Voor de laatste keer lever ik een bijdrage aan Buitenlandpost. Wij hebben namelijk ons aandeel in de maatschap verkocht. Hiermee zijn we volledig uit de melkveehouderij en gepensioneerd veehouder. Fred heeft deze stap altijd voor ogen gehad; een mooi bedrijf opbouwen, melken en vervolgens verzilveren. De bedrijfsvoering was daarop aangepast in bijvoorbeeld afwegingen om bepaalde investeringen juist wel of niet te maken.

In 2016 was het de bedoeling om het bedrijf te verkopen, maar de geïnteresseerde partij kon dat toen uiteindelijk financieel niet bolwerken. Het werd een maatschap en als zodanig hebben we in de afgelopen vijf jaar het bedrijf uitgebreid met een kalverfokkerij en veemesterij. We zijn nog steeds eigenaar van de faciliteiten en dus nu alleen nog huurbaas.

Sinds het begin van de maatschap was Fred niet meer betrokken bij het management, maar mijn werk werd veel drukker. Nu we ons deel in de maatschap hebben verkocht, ben ik gestopt met het werk op de dairy.

Zonder personeel en de hectiek van een dairy is het erg rustig

Joke Rodenhuis, agrarisch ondernemer in het Amerikaanse Lakin

Ik ben verhuisd naar een kantoor op ons akkerbouwbedrijf (geen deel van de maatschap), waar Fred al zat met zijn hooihandel. We zijn weer als vanouds samen op kantoor. De lucht is er schoon, maar zonder personeel en de hectiek van een dairy is het erg rustig. Een groot deel van onze akkerbouwgrond hebben we verhuurd. Het land dat niet is verhuurd, wordt bewerkt door landbouwmechanisatiebedrijven. We zijn dus akkerbouwer zonder groot machinepark. De hooihandel is een business die met onze ideale locatie en connecties prachtig is om erbij te doen.

De zakelijke veranderingen, vooral die van vijf jaar geleden, vond ik moeilijk. Ik mis het bedrijf en het leven van voor de maatschap, maar niet zozeer het bedrijf van de afgelopen vijf jaar nu de bedrijfscultuur zo anders is en de werkdruk zoveel hoger. Veranderingen waardoor je vertrouwde routine en structuur wegvallen, zijn een vreemde gewaarwording. Maar het is ook geen goede reden alles bij het oude te laten. De mogelijkheid om het roer nog eens helemaal om te gooien en tijd en energie te hebben om andere zakelijke projecten te ondernemen, is natuurlijk bijzonder.

Het schrijven voor Nieuwe Oogst heb ik altijd met veel plezier gedaan. We waren een jong gezin met één kindje. Nu ben ik 46 en zijn we weer een gezin van drie, maar dat is omdat de twee oudste kinderen volwassen zijn en het ouderlijk huis hebben verlaten. Time flies when you're having fun.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer