%27Een+goed+begin+van+het+jaar%27
Column
© Age Posset

'Een goed begin van het jaar'

Marion Roeleveld heeft samen met haar vriend Haske Knippels een geitenbedrijf in Ballyshrule, Ierland. Ze melken tweehonderd geiten op 20 hectare grond.

Het begin van 2021 was bijzonder. Voor het eerst zolang we kaas maken, waren we voor kerst al door de verkoopklare kazen heen. Er was zelfs kaas verkocht naar Engeland, die daar nog een paar weken moest rijpen, zodat we brexit voor waren.

Begin januari haalden we in Ierland de wereldtop met het hoge aantal coronabesmettingen. Na het versoepelen van de lockdown net voor kerst schoten de cijfers omhoog. Krap twee weken later ging alles weer op slot, compleet met een verbod om verder dan 5 kilometer van huis te gaan en een verbod op bezoek in huis.

Voor het leven op de boerderij maken de coronaregels niet zoveel uit. Maar de combinatie met de brexit zorgt ervoor dat we echt voelen dat we op een eiland zitten waar we niet vanaf kunnen. Bovendien zijn we ook nog eens erg afhankelijk van Engeland.

Aan het begin van het jaar wist niemand precies hoe het moest met de brexit

Marion Roeleveld, geitenhouder in Ballyshrule, Ierland

Aan het begin van het jaar wist niemand precies hoe het moest met de brexit. Het goederentransport lag daardoor wekenlang zo goed als stil. Bestellen in Engeland of daarheen opsturen kon ineens niet meer. Onze klanten daar bevoorraden is moeilijk.

De pakketkoeriers bezorgen voorlopig niet in Engeland. Pallets kunnen we nog wel versturen, maar daar komen een hoop papierwerk en extra kosten bij. Er is een 'smokkelroute', want het is mogelijk om pakketten naar collega's in Noord-Ierland te sturen en die sturen het ongecontroleerd door naar Engeland. Bizar dat het kan. De overheid gaat hier vast een stokje voor steken.

Nu het voorjaar is begonnen, gaat alles weer de goede kant op. De coronacijfers dalen nog steeds en de ziekenhuizen krijgen weer lucht. We beginnen allemaal te wennen aan de brexitregels. Het goederentransport tussen Ierland en Engeland is weer op gang gekomen, wel met extra douanecontroles.

Ook het kaastekort is misschien iets eerder aangevuld. De groep geiten die dit voorjaar moest aflammeren, is spontaan een week eerder begonnen dan de kalender ons beloofde. En ook nog eens allemaal snel achter elkaar. Daardoor hebben we nu twee weken eerder dan verwacht al een aardige hoeveelheid melk en er is eerder weer genoeg kaas is om te verkopen.

Tot nu toe verloopt de aflammerperiode voorspoedig. We hopen dat de laatste geiten ook probleemloos aflammeren. Ook het weer is omgeslagen: de zon schijnt, de vogels fluiten, het land droogt op en het gras begint weer lekker te groeien. 2021 had niet zo'n fijne start, maar het voorjaar begint goed.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  10 %
 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
Meer weer