Arno Engels: 'Jongeren zijn de toekomst van de boomkwekerij'

LTO-vakgroep Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen houdt op donderdag 26 augustus voor de allereerste keer de Landelijke Jongerendag Boomkwekerij. Arno Engels, coördinator van het evenement, ziet dit als een kans om jongeren meer te betrekken bij de sector.

Arno+Engels%3A+%27Jongeren+zijn+de+toekomst+van+de+boomkwekerij%27
© Arno Engels

Hoe is de Landelijke Jongerendag Boomkwekerij tot stand gekomen?

'Sinds januari ben ik in dienst van LTO-vakgroep Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen voor communicatie en ledenbinding. Het viel mij op dat jongere leden amper zijn vertegenwoordigd tijdens vakgroepbijeenkomsten, terwijl zij juist goede inbreng kunnen hebben. Vandaar dat ik heb geopperd een speciale dag voor de jongeren te organiseren. Zulke dagen zijn er nog niet, ook niet in de andere deelsectoren van de land- en tuinbouw.'

Jongere leden zijn amper vertegenwoordigd tijdens vakgroepbijeenkomsten, terwijl zij juist goede inbreng kunnen hebben

Arno Engels, LTO-vakgroep Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen

Waarom zijn jongeren zo belangrijk voor de sector?

'Ze zijn de toekomst van de boomkwekerij. Onze sector doet het goed. Ook komt er internationaal steeds meer vraag naar boomkwekerijproducten. De jongeren van nu moeten dat over tien tot twintig jaar gaan invullen. Er is een schreeuw om personeel. Niet alleen in de boomkwekerij, maar ook in andere sectoren. We moeten jongeren warm zien te houden voor dit mooie vak.'


Hoe gaat de Landelijke Jongerendag hierbij helpen?

'De Jongerendag vindt plaats bij De Buurte in het Gelderse Oene. Deze grote boomkwekerij ligt centraal in Nederland. De Buurte teelt in potten en containers, maar ook in de vollegrond. Ook staan nieuwe innovaties en technieken hoog in het vaandel.

'Techniek is bovendien een belangrijk onderdeel van het dagprogramma. We verwachten dat veel jongeren dit aanspreekt. Drones en robots zijn slechts een greep uit de vele innovaties binnen de boomkwekerijsector.'


In wiens handen is de organisatie van het evenement?

'De organisatie is in handen van de LTO-vakgroep Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen. Daarnaast hebben we vier jongeren uit de grootste boomkwekerijregio's gevraagd om mee te denken over de invulling van de dag. Ook helpen zij met de pr-taken, zodat ze leeftijdsgenoten kunnen werven.'


Wat verwacht u van de dag?

'Dat het een supergave dag wordt. Ook is dit het moment voor de jongeren om sociale contacten te leggen. We gaan de grote groep bezoekers verdelen in groepjes van vijftien. Dat zorgt voor een goede mix. De boomkwekerij is een kleine sector, maar er is zoveel diversiteit wat betreft bedrijfsvoering en cultuur. Daar laten we de jongeren op deze manier ook kennis mee maken.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer