Planten+gebruiken+hormonen+in+strijd+tegen+hitte
Nieuws
© Han Reindsen

Planten gebruiken hormonen in strijd tegen hitte

Om met hitte om te gaan, worden planten groter. Dit geeft ze meer oppervlakte die ze kunnen gebruiken om af te koelen. Belgische onderzoekers onderzochten hoe dit mechanisme precies in zijn werk gaat.

Een breder begrip hiervan draagt bij aan het waarborgen van voedselzekerheid in een veranderend klimaat, stellen onderzoekers van het team van Ive De Smet van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en de Universiteit Gent die de kennis op termijn wil vertalen naar de praktijk. Hun werk is verschenen in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications.

Klimaatverandering leidt tot stijgingen van de gemiddelde temperatuur. Dit heeft een negatief effect op de productiviteit van gewassen. Om de hitte aan te kunnen, gebruiken planten plantenhormonen om te groeien. Daarbij ontwikkelen ze een groter oppervlak dat ze kunnen gebruiken om af te koelen. Maar het is nog niet duidelijk welke plantenhormonen hieraan bijdragen en hoe.


Vitale rol jasmonzuur

Een specifiek plantenhormoon, jasmonzuur, speelt een vitale rol bij verschillende stressreacties. De genen JOXs en ST2a regelen de afbraak van jasmonzuur dat normaal gesproken de groei stopt. Naarmate de temperatuur stijgt, neemt ook de activiteit van deze twee genen toe. Dit verlaagt op zijn beurt het niveau van jasmonzuur en minder jasmonzuur betekent meer groei.

De wetenschappers analyseerden de groei onder warme temperaturen in tarwe. Ze vonden hetzelfde mechanisme aan het werk. 'Een breder begrip van de rol van jasmonaatsignalering draagt bij aan het waarborgen van voedselzekerheid in een veranderend klimaat, wat het recente klimaatrapport opnieuw benadrukt als uitdaging voor de toekomst', zegt De Smet.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
Meer weer