5 vragen over aansprakelijkheid MFL-boer

LTO-vakgroep Multifunctionele Landbouw maakte in samenwerking met Wageningen University & Research een handreiking over hoe om te gaan met risico, verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid op het eigen multifunctionele bedrijf (MFL).

5+vragen+over+aansprakelijkheid+MFL%2Dboer
© Hayemaheerd

Wat is aansprakelijkheid?

Aansprakelijkheid is een vergoeding of vervolgbaarheid van geleden schade aan een derde, veroorzaakt binnen de verantwoordelijkheid van de ondernemer. Verantwoordelijkheid is de zorgplicht van een multifunctionele ondernemer voor zijn klanten of gasten.

Bij contractuele aansprakelijkheid lijdt het bedrijf schade omdat iemand niet doet wat is afgesproken, bijvoorbeeld het niet leveren van voldoende jampotjes. Hierdoor kunnen streekproducten niet op tijd worden geleverd.


Bij wettelijke aansprakelijkheid lijdt iemand schade omdat het bedrijf niet doet wat het volgens de wet wel had moeten doen. Een voorbeeld is het niet zorgen voor een veilige werkomgeving voor zorgvragers.


Op welke punten is een ondernemer verantwoordelijk en aansprakelijk?

Op de veiligheid van bezoekers, werknemers en zorgvragers zoals hulpboeren en zichzelf. Op veiligheid van meewerken en vervoer, dieren en dierziekten, voedsel en drinkwater, sporten en spelen en gebouwen.


Mag een ondernemer broodjes smeren voor gasten in zijn eigen keuken?

Nee. Ondernemers mogen nooit in hun privékeuken eten bereiden voor bezoekers. Als gastheer of -vrouw zijn zij verantwoordelijk voor de voedselveiligheid voor de gasten. Hierbij gelden ook eisen aan de plek waar de gasten eten.


Bij een trampoline heeft een boer een bordje 'verboden toegang, springen op eigen risico' geplaatst. Kan hij nog aansprakelijk worden gesteld voor een ongeluk?

Ja. Als kinderen erbij kunnen, is een verbodsbordje onvoldoende. Verwonden de gasten zich op de trampoline, dan is de ondernemer aansprakelijk. LTO-vakgroep Multifunctionele Landbouw tipt om de speeltoestellen te keuren, een onderhoudslogboek bij te houden en voldoende te verzekeren. Of de trampoline zo te plaatsen dat bezoekers er niet bij kunnen.


Hoe kan een ondernemer zich verzekeren en hiermee de aansprakelijkheid beperken?

Het advies van de vakgroep is om de activiteiten op een rijtje te zetten of een risico-inventarisatie en evaluatie te maken. Dat laatste is elk bedrijf dat bezoekers ontvangt verplicht. Bespreek vervolgens de activiteiten met een verzekeringsadviseur. Een verzekeraar kan extra eisen stellen om risico's te beperken, bijvoorbeeld over sleutelbeheer van trekkers.

Ga in overleg over welke risico's en aansprakelijkheid je wilt verzekeren en welke je zelf wilt dragen. En verzeker het bedrijf om de aansprakelijkheid voldoende af te dekken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer