Outdoor escape tussen de kuil en de koeien

Het Melk Mysterie. Melkveehouders Corné Rommens en Corinne Voesenek uit Hoeven slaan met deze outdoor escape een nieuwe weg in de verbredingsroute in. 'Je moet een keer een stap durven zetten.'

Outdoor+escape+tussen+de+kuil+en+de+koeien
© Willem Paterik

Wildvreemde mensen die straks in de stal, bij de maiskuil of in de melkput fanatiek bezig zijn met opdrachten om de oplossing van het raadsel – waarom geven de koeien geen melk meer? – te achterhalen. Het is vanaf 6 juni aan de Torendreef in Hoeven dagelijkse praktijk met Het Melk Mysterie.

Geen standaard escaperoom dus, waarbij mensen in een ruimte worden gezet en zelf hun weg naar buiten moeten proberen te vinden. Maar een uitdagende puzzeltocht met praktische opdrachten op het erf. 'En ook informatief, want we willen wel laten zien wat er allemaal speelt op een melkveebedrijf', voegt Corinne Voesenek toe.

Het idee voor de outdoor escape kwam toevallig op hun pad. Zo had het ondernemerspaar, dat ook is aangesloten bij Klasseboeren, eerst heel andere plannen. 'We hebben in 2018 een nieuwe stal gebouwd. De oude stal en een woning kwamen leeg te staan en we wilden daar een andere invulling voor zoeken.'

Corné is het gewend dat mensen hem op de vingers kijken

Corinne Voesenek, melkveehouder in Hoeven

Voesenek werkte buitenshuis en wilde thuis iets beginnen in de verbreding, maar dan moest er wel een verdienmodel zijn. 'Het eerste idee was om een zorgtak met dagbesteding in combinatie met kinderopvang te beginnen. Maar daar kregen we geen vergunning voor.'


Spoorlijn bottleneck voor zorgtak

De oude stal lag binnen 200 meter van een spoorlijn waar vaak zwaar goederenvervoer over plaatsvindt. Dat bleek de bottleneck voor de zorgtak. 'Binnen 200 meter van het spoor mag je geen mensen met een beperking huisvesten. Wij zitten op 192 meter afstand, maar de gemeente hield vast aan die grens.'

Net voor corona het land in zijn greep kreeg, werd duidelijk dat een zorgtak aan de Torendreef een doodlopende weg was. De plannen kwamen op een laag pitje te staan, vertelt de Noord-Brabantse melkveehouder.

'Door corona kwam er weinig meer uit mijn creatieve koker. Ik was vooral druk met onze vier kinderen thuis lesgeven en mijn werk.' Totdat Voesenek een advertentie zag van Outdoor Escape Hoeven. 'Ik heb de eigenaar gebeld en gevraagd of hij er heil in zag iets op onze boerderij te beginnen.'


Geen hapklaar concept

Beide partijen zagen er wel wat in en hadden de ambitie het concept op het boerenerf uit te rollen. De melkveehouders gingen een samenwerking aan met Outdoor Escape Hoeven. 'Kort gezegd kopen wij zijn product en geven er onze eigen invulling aan. We hebben samen bedacht hoe we het vorm wilden geven. Ik wilde ook echt geen hapklaar concept. We werken het eerste halfjaar nauw samen met de eigenaar van Outdoor Escape Hoeven. Daarna staan we op eigen benen', legt Voesenek uit.

De invulling van de opdrachten, met als doel het antwoord te vinden op de vraag waarom de koeien geen melk meer geven, komt rechtstreeks uit de praktijk. Voesenek: 'Corné kwam een keer binnen voor het eten en vroeg zich hardop af waarom de koeien minder brok aten en minder melk gaven. Toen had ik meteen het idee om dat te gebruiken als rode draad voor het spel.'De deelnemers moeten aan de hand van realistische adviezen van erfbetreders steeds opdrachten oplossen om uit te zoeken wat het probleem is. Zo lossen ze uiteindelijk het mysterie op. 'We willen het dichtbij de praktijk houden. Niet té vaktechnisch maar wel realistisch. En je wil mensen er ook iets van laten opsteken. Dit is een mooie speelse koppeling', stelt Voesenek.


Klasseboeren

Naast het vee en de boer zelf zullen er dus binnenkort ook vaak burgers door de stal en de wei struinen. Maar dat zijn ze op het bedrijf al gewend. 'Er komen vaak basisschoolklassen langs, omdat we Klasseboeren zijn', zegt Voesenek. 'Corné vindt dat helemaal niet erg, hij is het gewend dat mensen hem op de vingers kijken. Als hij 's ochtends heeft gemolken en de koeien zijn gevoerd, dan zijn de mensen welkom. We zijn een open bedrijf en willen graag transparant zijn over wat we doen.'

Met de outdoor escape is de invulling van de lege stal nog niet geregeld. 'Dat komt door corona. Maar het wordt op termijn een ontvangstruimte voor onze gasten. En we willen ook nog iets opzetten met activiteiten voor kinderen. Toiletten en een barretje hebben we er al ingemaakt. Dit willen we verder uitbouwen', geeft Voesenek aan.

De try-out van Het Melk Mysterie is volgend weekend. Voesenek is niet bang dat mensen wegblijven. 'We krijgen nu al reacties op onze website dat mensen langs willen komen. Leuk om te zien dat ze bereid zijn te reserveren zonder dat ze weten wat het precies inhoudt. Ik denk dat ze gewoon graag weer eens eropuit willen en buiten iets willen doen. Daar is iedereen wel aan toe. En onze opening valt toevallig mooi samen met de verdere versoepelingen van de overheid.'


Outdoor escape Het Melk Mysterie

Het Melk Mysterie is vergelijkbaar met een normale escaperoom, maar dan met de gehele boerderij van de familie Rommens als speelveld. Ongeveer vijftien minuten voor aanvang van het spel begint de speluitleg en hijsen de deelnemers zich in een boerenoutfit: een overall en laarzen. Ze hebben een uur de tijd om het mysterie oplossen. Dit doen ze door opdrachten, die verspreid over het erf te vinden zijn, op te lossen aan de hand van aanwijzingen en adviezen van erfbetreders, zoals voerleveranciers en adviseurs. Wie alle opdrachten voltooit, vindt het antwoord op de vraag waarom de koeien geen melk meer geven. De kosten bedragen 25 euro per persoon. Op 6 juni vindt de try-out plaats.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer