Schade+door+Duitse+wolven+bijna+verdubbeld
Nieuws
© Pixabay

Schade door Duitse wolven bijna verdubbeld

Het aantal door wolven verwonde en gedode dieren in Duitsland is vorig jaar met 37 procent gestegen tot tot 3.959 dieren. Daarmee is in amper twee jaar tijd het aantal wolvenaanvallen bijna verdubbeld.

Volgens nieuwe gegevens waren er in 2021 in Duitsland 128 wolvenroedels, 39 wolvenparen en 9 individuele wolven. De milieufunctionaris van de Duitse Boerenbond (DBV) Eberhard Hartelt uitte scherpe kritiek op de groeiende wolvenoverlast.

Vooral de deelstaten Brandenburg, Mecklenburg-Voor-Pommeren en Nedersaksen worden getroffen door wolven. Schapen worden het vaakst gedood door wolven, 3.444 in 2020, gevolgd door wild (248), runderen (153) en geiten (92). Maar ook 13 paarden, 7 alpaca's en 2 herdershonden werden het slachtoffer van een wolf


Beweiden

De nieuwe cijfers zullen een aanzienlijke impact hebben op de beweiding in Duitsland, verwacht de DBV. 'De nieuwe statistieken markeren het einde van de beweiding. De wolvenpopulatie moet eindelijk worden gereguleerd. Anders raakt het houden van schapen, geiten, paarden en runderen in de wei achterhaald', legt Hartelt uit.


In Duitsland laait het debat over de aanwezigheid van wolven regelmatig op. CDU-lijsttrekker Armin Laschet wil dat de Europese Unie in landbouwgebieden het verbod op de wolvenjacht opheft om grazend vee te beschermen. In Zwitserland hebben onlangs enkele kantons voor het eerst jachtvergunningen afgegeven voor de wolvenjacht.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  18° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 13°
  10 %
Meer weer