Verbod op wateronttrekking Zuidelijk Flevoland geeft LTO zorgen

LTO Noord heeft bij Gedeputeerde Staten aan de bel getrokken over het naderende verbod op opppompen van grondwater in Zuidelijk Flevoland. Volgens de organisatie is het hoog tijd dat wordt gezocht naar oplossingen voor het verplicht afsluiten van de waterputten in 2024.

Verbod+op+wateronttrekking+Zuidelijk+Flevoland+geeft+LTO+zorgen
© Fotografie Twan Wiermans

Eind 2004 is Zuidelijk Flevoland aangewezen als boringsvrije zone. Volgens waterwinbedrijf Vitens vormen de putten van agrarische en andere bedrijven een te groot risico voor de winning van drinkwater in het gebied. LTO Noord heeft indertijd beroep aangetekend bij de Raad van State tegen die beslissing, maar dat bezwaar is niet gehonoreerd.

Bestaande putten mogen nog tot 2024 worden gebruikt, maar moeten dan worden afgesloten. Ze halen hun water, voor veedrenking of beregening, veelal uit dezelfde bodemlagen waaruit Vitens drinkwater oppompt. Het gaat in Zuidelijk Flevoland om enkele honderden particuliere bronnen.


Brandbrief

Als niet wordt ingegrepen, ontstaat er in 2024 een onwerkbare situatie, stelt LTO Noord in een brandbrief. 'Wanneer agrariërs zelf geen grondwater meer kunnen oppompen, zullen grote hoeveelheden water via het leidingnet naar agrarische bedrijven moeten worden getransporteerd. Die waterleidingen zijn momenteel niet toereikend voor de toenemende watervraag', waarschuwt de organisatie.

Daar komt bij dat voldoende waterbeschikbaarheid in periodes van droogte alleen maar belangrijker wordt voor de land- en tuinbouw. Ook is voor veel akkerbouwers beregening uit oppervlaktewater geen alternatief, in verband met mogelijk besmettingsgevaar, zoals van bruinrot.


Hoge kosten

LTO Noord is bang dat boeren in Zuidelijk Flevoland voor hoge kosten komen te staan als ze noodgedwongen drinkwater moeten gebruiken in plaats van zelf opgepompt grondwater. 'Drinkwater is net als het gebruik van oppervlaktewater dus voor agrarische bedrijven eigenlijk geen oplossing', stelt afdelingsvoorzitter Jaap Lodders van LTO Noord Zuidelijk Flevoland vast.

Volgens LTO Noord zou het beter zijn het oppompen van grondwater toch toe te staan, mits dat gebeurt uit een ander watervoerend pakket of door de pompcapaciteit te koppelen aan een bepaald maximum. Ook zouden de pompinstallaties kunnen worden gecertificeerd, zodat het risico voor Vitens minimaal is. 'Overigens vinden wij het scheef dat boeren op de Veluwe ook na 2024 nog wel water mogen blijven oppompen uit hetzelfde watervoerende pakket', stelt Lodders.

Provincie Flevoland heeft nog niet gereageerd op de noodkreet van LTO Noord Zuidelijk Flevoland.Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer