'Meet voor beregenen eerst zoutgehalte van bron'

Maarten Waterloo van Acacia Water adviseert Zeeuwse boeren die willen beregenen uit een eigen bron om eerst het zoutgehalte van dat water te controleren. De bronnen kunnen na het extreem droge jaar 2018 te zout zijn. Daardoor kan schade aan gewassen ontstaan.

%27Meet+voor+beregenen+eerst+zoutgehalte+van+bron%27
© Werkgroep Behoud de Peel

Is er een concrete aanleiding voor deze waarschuwing?

'Wij doen een project bij de familie Waverijn in Philippine over efficiënt watergebruik. Voor dat project is een proef met druppelirrigatie aangelegd. Marco Waverijn heeft het zoutgehalte (EC) van het water gemeten uit de bron die we daarvoor wilden gebruiken. Waverijn beregent uit meerdere bronnen al jaren met zijn haspels. Maar enkele bronnen bleken nu te brak te zijn.'

In de winter was de hoeveelheid neerslag blijkbaar onvoldoende om het brakke grondwater naar beneden te drukken

Maarten Waterloo, ecohydroloog bij Acaciawater

Hoe komt het dat die bronnen brak zijn?

'Waverijn beregent vanuit de diepdrain op 6 tot 7 meter diep. Als hij beregent, komt het dieperliggende brakke water langzaam omhoog. Na een paar keer beregenen zit dat zo hoog, dat het water te brak wordt om te beregenen. Dan stopt hij. In 2018 hadden we een uitzonderlijk droge en warme zomer. Afgelopen winter is de hoeveelheid neerslag onvoldoende geweest om het brakke grondwater naar beneden te drukken, tot onder 10 meter diepte.'

Hoe kom je daarachter?

'Eerst door het EC van het onttrokken water te meten. Wij hebben daarna, eind maart, met geofysica een dwarsprofiel over deze drain gemeten. Daarmee is de zoet-zoutverdeling in de ondergrond zichtbaar gemaakt.'

Hoe hoog zit het nu?

'Metingen laten zien dat het brakke water nog steeds bij de diepdrain ligt. Normaal is dat aan het eind van het seizoen altijd zo, maar in de winter komt er voldoende zoetwater bij om in het voorjaar weer kunnen te beregenen. Dat was nu voor het eerst niet zo. Dat is uitzonderlijk.'


Wat gebeurt er als je toch beregent vanuit zo'n diepdrain?

'Als je daaruit wil beregenen onttrek je brak water, met kans op schade aan het gewas. Wij willen ook andere telers in Zeeland daarvoor waarschuwen. Want dit geeft aan dat bronnen elders in het gebied, die normaal gesproken na de winter zoetwater geven, dit jaar wellicht ook niet of onvoldoende verzoet zijn.'

Wat moeten de telers doen?

'We adviseren hen om eerst met een EC-meter het geleidingsvermogen van het water uit hun bronnen te testen, voordat ze met beregenen beginnen. Dat loont de moeite, als je daarmee zoutschade aan het gewas kunt voorkomen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  12° / 10°
  80 %
 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
Meer weer