Grauwe+kiekendief+benoemd+tot+%27Soort+van+Groningen%27
Nieuws
© Mark Thomas

Grauwe kiekendief benoemd tot 'Soort van Groningen'

160 Groningse basisschoolleerlingen hebben de grauwe kiekendief verkozen tot 'Soort van Groningen'.

Een maand geleden was deze roofvogel ook al de publieksfavoriet bij de voorverkiezing. Deze kleine, sierlijke roofvogel verkiest de uitgestrekte graanakkers om in te broeden. Driekwart van de Nederlandse populatie broedt in Groningen.

De grauwe kiekendief doet het goed in Groningen door de combinatie van nestbescherming en het bieden van foerageerhabitat. De kwetsbare nesten op de grond worden door stichting Werkgroep Grauwe Kiekendief beschermd tegen roofdieren en landbouwwerkzaamheden. Door het inzaaien van speciale meerjarige natuurbraak zorgen boeren dat de kiekendieven genoeg te eten kunnen vinden.

Satellietzenders

De Werkgroep Grauwe Kiekendief krijgt als ambassadeur van provincie Groningen een werkpremie van 15.000 euro. Hiervan kan de stichting drie satellietzenders aanschaffen, waarmee ze drie Groningse grauwe kiekendieven kan volgen tijdens hun 5.000 kilometer lange tocht naar Afrika. Leerlingen van BS Noorderbreedte in Delfzijl mogen bij het vangen en zenderen aanwezig zijn. De zendervogels krijgen de namen van de leerling die de vogel heeft losgelaten.

In 2005 was een Groningse grauwe kiekendief de eerste vogel van Nederland met een satellietzender. Sindsdien heeft de Werkgroep Grauwe Kiekendief elk jaar een paar vogels een satellietzender meegegeven, van Engeland tot in Wit-Rusland.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  23° / 8°
  10 %
 • Maandag
  27° / 12°
  10 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  0 %
Meer weer