EU: twaalf lidstaten negeren regels oneerlijke handelspraktijken

De Europese Commissie heeft twaalf lidstaten op de vingers getikt omdat zij de Europese richtlijn om oneerlijke handelspraktijken tegen te gaan nog niet hebben overgenomen.

EU%3A+twaalf+lidstaten+negeren+regels+oneerlijke+handelspraktijken
© Lé Giesen

De richtlijn is bedoeld om Europese boeren en tuinders en kleine en middelgrote leveranciers te beschermen tegen zestien oneerlijke handelspraktijken van grotere afnemers in de keten. De richtlijn heeft betrekking op landbouw- en voedingsproducten die in de toeleveringsketen worden verhandeld. En de richtlijn verbiedt voor het eerst op EU-niveau oneerlijke praktijken die eenzijdig door de ene handelspartner aan de andere worden opgelegd.

De deadline voor de omzetting van de richtlijn in nationale regels was 1 mei 2021. De commissie heeft Oostenrijk, België, Cyprus, Tsjechië, Estland, Frankrijk, Italië, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië en Spanje schriftelijk verzocht de maatregelen alsnog vast te stellen. De lidstaten hebben nu twee maanden de tijd om te antwoorden.


Bulgarije, Kroatië, Denemarken, Finland, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Ierland, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Slowakije en Zweden hebben aan de commissie medegedeeld dat zij alle nodige maatregelen hebben genomen om de richtlijn om te zetten. Daarmee hebben zij de omzetting voltooid verklaard. Frankrijk en Estland hebben laten weten dat hun wetgeving de richtlijn slechts gedeeltelijk overneemt.


Versterken boerenpositie

Deze 'richtlijn oneerlijke handelspraktijken in de landbouw- en voedselvoorzieningsketen' moet bijdragen aan het versterken van de positie van boeren in de voedselvoorzieningsketen. De zestien oneerlijke handelspraktijken die moeten worden verboden, zijn onder meer? late betalingen en lastminute-annuleringen van bestellingen voor bederfelijke voedingsproducten.

Verder is het eenzijdig of met terugwerkende kracht wijzigen van contracten niet toegestaan. Ook schrijft de richtlijn voor dat het verboden is de leverancier te betalen voor verspilde producten of schriftelijke contracten te weigeren.


Klachten indienen

Volgens de richtlijn hebben boeren en tuinders en kleine en middelgrote leveranciers, inclusief de organisaties die hen vertegenwoordigen, de mogelijkheid om klachten van hun kopers tegen dergelijke praktijken in te dienen. De lidstaten moeten aangewezen nationale autoriteiten instellen die de klachten behandelen. Vertrouwelijkheid wordt onder deze regels beschermd om mogelijke represailles van kopers te voorkomen.

De commissie heeft ook stappen ondernomen om de markttransparantie te vergroten en de samenwerking tussen producenten te bevorderen. Samen moeten deze maatregelen zorgen voor een meer evenwichtige, eerlijke en efficiënte toeleveringsketen in de agrovoedingssector.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer