Wet tegen oneerlijke handelspraktijken aangenomen

De Wet tegen oneerlijke handelspraktijken in de land- en tuinbouw is donderdag door de Tweede Kamer aangenomen. Het betrof een hamerstuk, omdat al bekend was dat het parlement het voorstel zonder wijzigingsvoorstellen zou steunen.

Wet+tegen+oneerlijke+handelspraktijken+aangenomen
© Dirk Hol

De Nederlandse wet betreft de nationale invulling van Europese regelgeving. Hij biedt boeren en tuinders onder meer bescherming tegen overschrijding van de betalingstermijn. Die is maximaal dertig dagen voor verse producten en zestig 60 dagen voor houdbare producten. Maar de wet biedt ook bescherming tegen het eenzijdig annuleren van bestellingen op korte termijn en het eenzijdig wijzigen van eerder overeengekomen leveringsvoorwaarden.


'LTO heeft zich in Brussel al jaren ingezet om de wet op Europees niveau voor te bereiden. Mooi dat dit nu ook is vastgelegd in Nederlandse wetgeving. Met deze wet versterken we de positie van de boer, kweker en teler binnen de voedsel- en groenketen', meldt LTO Nederland-voorzitter Sjaak van der Tak.Van der Tak benadrukt dat de wet zich beperkt tot de onderhandelingspositie van de boer en tuinder en geen garantie geeft voor een kostendekkende 'eerlijke' prijs voor de ondernemer. Hiervoor zijn meer stappen nodig, bijvoorbeeld met de Wet op Duurzaamheidsinitiatieven en verbetering van marktinformatie. LTO blijft hier komend jaar hard aan trekken.


Klachten wel indienen

LTO Nederland meldt dat boeren, tuinders en hun coöperaties zich wel moeten beseffen dat klachten over oneerlijke handelspraktijken ook daadwerkelijk moeten worden ingediend bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM). 'Zonder aangemelde klachten verandert er niets.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer