Boeren slachtoffer van plunderingen en geweld Zuid-Afrika

Boeren in Zuid-Afrika ondervinden grote schade door de aanhoudende golf van geweld en plunderingen in het land. Melkveehouders in KwaZulu-Natal hebben honderdduizenden liters melk in de afvoer moeten gieten. Suikerriettelers zijn daarnaast slachtoffer van brandstichting in hun akkers.

Boeren+slachtoffer+van+plunderingen+en+geweld+Zuid%2DAfrika
© ANP

Grote grote delen van Zuid-Afrika zijn sinds 8 juli in chaos vanwege de veroordeling van oud-president Jacob Zuma tot gevangenisstraf. Door de protesten en plunderingen, brandstichting en geweld zijn tientallen mensen omgekomen in het land. Het leger is ingezet om de orde te herstellen. Met name de stad Durban en de regio's KwaZulu-Natal en Gauteng zijn zwaar getroffen.Bij veel melkveehouders kan de melk niet worden opgehaald. De voorzitter van de South African Milk Producers' Organization (MPO) laat aan agrarisch vakblad Farmer's Weekly weten dat hij en zijn buren alleen al 60.000 liter melk hebben moeten laten weglopen om die reden. De melkvoorraad bij de detailhandel neemt af door de demonstraties, blokkades en plunderingen. Ook wordt het steeds lastiger om veevoer aan te voeren richting de boerderijen vanwege wegafsluitingen.


Financiële tegenslag

Volgens de MPO-voorzitter kan dit de genadeklap zijn voor sommige melkveehouders, omdat de economische situatie voor hen vaak al nijpend is. De financiële tegenslag is niet voor alle melkveehouders te overleven. Naast de verstoringen hebben melkveehouders in KwaZulu-Natal ook te maken met een uitbraak van mond-en-klauwzeer, met het daarbij behorende transportverbod voor eenhoevige dieren.

Op diverse plekken in Zuid-Afrika zijn akkers met suikerriet in brand gestoken. De schade hiervan wordt nu al geschat op zo'n 12 miljoen euro. Alle suikerfabrieken in KwaZulu-Natal zijn gesloten, omdat ze geen suikerriet kunnen ontvangen voor verwerking en distributie onmogelijk is. Minstens 353.000 ton suikerriet is verloren gegaan door de branden is de inschatting van de South African Cane Growers Association (SA Canegrowers). Daarnaast ligt er ook nog een voorraad suikerriet die nu niet verwerkt kan worden.


Banen verloren

SA Canegrowers verwacht dat de gevolgschade van het geweld veel groter zou kunnen zijn doordat banen in de suikerindustrie verloren gaan. De infrastructuur voor de verwerking en levering van rietsuiker is volgens de organisatie in gevaar.

Verschillende brancheorganisaties en boerenorganisaties hebben hun zorgen geuit over de verstoring van toeleveringsketens van voedsel. Wegen, havens en luchthavens zijn geblokkeerd. Via de haven van Durban komen veel benodigdheden voor de landbouw binnen, zoals kunstmest, brandstof en machines.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer