Mobiele kippenren past bij Zuid-Afrikaanse boer

De toekomst voor pluimveehouderij in Zuid-Afrika zit bij de lokale bevolking. Dat zegt pluimveehouder Mike Bosch uit Limpopo. Hij handelt al jaren in leghennen die hij als jonge kuikens verkoopt, maar timmert nu aan de weg met een mobiele ren.

Mobiele+kippenren+past+bij+Zuid%2DAfrikaanse+boer
© Landpixel

'Europeanen komen hier altijd met de mooiste ideeën hoe ze lokale kleine boeren gaan helpen. Soms werkt het en meestal is het goedbedoeld. Maar veelal werkt het niet, omdat ze niet echt kijken wat de Zuid-Afrikaan wil', zegt Bosch.

De pluimveehouder fokte een kippenras dat hij onder eigen naam en label door heel Afrika vermarkt als leghennen. Sinds enkele jaren brengt hij een innovatie op de markt die enorm aanslaat: een mobiele kippenren voor zeventig hennen van 6 bij 4 meter.

Vrouwen

De ren weegt 65 kilo en is zo door vier vrouwen makkelijk te verplaatsen. 'Vrouwen zijn hier veelal de personen die de dieren verzorgen. Je moet dus op hun wensen en gemak inspelen.'

De grond waar de leghennen een maand lopen, wordt supervruchtbaar

Mike Bosch, pluimveehouder in Zuid-Afrika

Doel is om de ren na een maand te verplaatsen. De vrijgekomen plek kan daarop worden ingezaaid met vruchten en gewassen voor eigen gebruik en verkoop. 'De grond waar de leghennen een maand lopen, wordt supervruchtbaar. Veel kopers halen nu 10 ton mais van een hectare omgerekend, waar dat vroeger maar een halve ton was. Kunstmest is immers te duur.'

Levensonderhoud

Bosch vertelt dat dit type ren de lokale bevolking de kans biedt om meer eieren te winnen en zo dagelijks veertig eieren te verkopen. Daarnaast brengen hun eigen gewassen veel meer op, wat hun levensonderhoud makkelijker en goedkoper maakt.

'We hebben al vijfduizend rennen verkocht in zeventien Afrikaanse landen. Veelal via ngo's, om zo ook meteen een adviseur voor meerdere boeren in één regio op te kunnen leiden.'

Zonnecollector

Een ren kost inclusief opleiding van een adviseur 7.000 dollar. 'Daarbij zitten ook de batterij en de zonnecollector op het dak. Daarmee kunnen dagelijks gemiddeld dertien mobiele telefoons worden opgeladen. Dat is belangrijk zijn voor de moderne kleine Afrikaanse boer.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  28° / 19°
  35 %
 • Dinsdag
  27° / 16°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 18°
  70 %
Meer weer