'Hollandse kip moet uit Zuid-Afrikaanse ban'

Zuid-Afrika moet stoppen met het gesloten houden van de grenzen voor de Nederlandse kip- en kipproducten. Dat stellen de Europarlementariërs Jan Huitema en Annie Schreier-Pierik.

%27Hollandse+kip+moet+uit+Zuid%2DAfrikaanse+ban%27
© Nieuwe Oogst

Ook de hoge importheffingen van de Europese pluimveeproducten moeten van de baan, vinden beide Europarlementariërs. Na de uitbraak van vogelgriep sloot Zuid-Afrika de markt voor pluimveeproducten uit Nederland. Sinds mei van dit jaar is Nederland officieel vrij verklaard van vogelgriep door de Wereldorganisatie voor Diergezondheid.

Ondanks deze officiële status houdt Zuid-Afrika haar markt gesloten. Onterecht en onacceptabel, zo vinden Europarlementsleden Huitema (VVD) en Schreijer (CDA), die bij de Europese Commissie om opheldering vragen en eisen dat er snel actie ondernomen dient te worden.

Schending handelsafspraken

Naast het importverbod schendt Zuid-Afrika ook handelsafspraken die met de Europese Unie zijn gemaakt door hoge heffingen door te voeren op pluimveeproducten voor EU-Lidstaten die wel toegang hebben tot de Zuid-Afrikaanse markt, stellen ze.

Huitema: 'Het voelt als zeer onrechtvaardig dat na alle inspanningen van de sector, pluimveevlees uit Nederland nog altijd wordt tegen gehouden door Zuid-Afrika.'

Grootste exportmarkt

'Voor Europees pluimveevlees was Zuid - Afrika de grootste exportmarkt, dit gat wordt nu opgevuld door andere landen. We moeten hier dus zo snel mogelijk een oplossing voor vinden', vervolgt hij.

Schreijer: 'De pluimveesector is in het afgelopen jaar hard getroffen door de vogelgriep en heeft er alles aan gedaan om het vertrouwen zo snel mogelijk terug te winnen. Het kan dan ook niet zo zijn dat Zuid-Afrika blijft vasthouden aan het verbod van Nederlandse pluimveeproducten. Dat is pure handelsdiscriminatie.'

Ze vraagt zich hardop af of deze stappen van Zuid-Afrika wel conform de WTO-regels zijn als het gaat om invoerrechten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  28° / 19°
  35 %
 • Dinsdag
  27° / 16°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 18°
  70 %
Meer weer