Lodders wil transparant gebruik biostimulatoren

Hoeveel biostimulatoren zijn er op de markt, is er toezicht op het gebruik, is duidelijk wat de effecten zijn en kan een gebruiker de mogelijke risico's inschatten? VVD-Kamerlid Helma Lodders heeft veel vragen aan landbouwminister Carola Schouten.

Lodders+wil+transparant+gebruik+biostimulatoren
© SPNA

Lodders heeft maandag in een brief aan de minister van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit een hele lijst vragen gesteld over het gebruik van biostimulanten. Zij vraagt zich af of er op dit moment meer dan duizend biostimulatoren op de markt zijn en welke instantie(s) toezicht houden het gebruik, verkoop, werking en de risico's. Dit naar aanleiding van verhalen in Boerderij.

Klopt het dat op het etiket van biostimulanten niet hoeft te worden vermeld welke ingrediënten toegevoegd zijn aan de biostimulanten? Als het etiket niet hoeft te vermelden welke ingrediënten aanwezig zijn, hoe kan een gebruiker dan de mogelijke risico's of gevolgen van het gebruik van een biostimulant inschatten?

Ingrediënten

Het gebruik van biostimulanten moet veilig kunnen plaatsvinden, vindt Lodders. Als gebruikers niet weten wat de ingrediënten zijn, aldus de VVD-er, is het goed mogelijk dat de sector vroeg of laat in het geheel in een negatief daglicht komt te staan. Ze wijst in dit verband onder meer op bacteriestammen en micro-organismen die in biostimulatoren worden gebruikt. Mogen die zonder toelating worden gebruikt?

Lodders wijst op het Amerikaanse Generally Recognized As Safe (GRAS)-systeem. Dit beoordeelt of een product veilig is voor mens, dier en milieu, zodat de land- en tuinbouw deze producten transparant kan gebruiken. Wat vindt het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) van deze GRAS-systematiek? Wordt deze aanpak al vaker gebruikt?

Overtredingen

Verder wil de VVD-er weten of de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) leveranciers van biostimulanten controleert wanneer die een gewasbeschermingsclaim uitdragen met hun product. Hoeveel controles hebben er de afgelopen jaren plaatsgevonden en hoeveel overtredingen waren er?

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer