Toezicht op biostimulant schiet te kort

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kan pas goed toezicht houden op biostimulanten als de nieuwe Europese Meststoffenverordening van kracht is. Dat schrijft landbouwminister Carola Schouten in antwoord op Kamervragen.

Toezicht+op+biostimulant+schiet+te+kort
© SPNA

Pas met de verordening kan de NVWA als toezichthouder controleren of biostimulanten voldoen aan de eisen die op Europees niveau worden gesteld. Omdat de markt voor biostimulanten nog niet is gereguleerd, bestaan er nog geen regels voor het etiket.

'Dit zal veranderen wanneer de nieuwe Europese Meststoffenverordening geïmplementeerd en van kracht is', schrijft Schouten in de brief aan de Tweede Kamer. 'De Europese Commissie richt momenteel een werkgroep in die een richtsnoer gaat formuleren voor hoe het etiket er uit moet gaan zien voor bemestingsproducten.'

Risico-inschatting

Omdat de producent van een biostimulant nu nog niet hoeft te vermelden welke ingrediënten erin zitten, kunnen gebruikers ervan niet de mogelijke risico's inschatten. Naar verwachting is de nieuwe verordening halverwege 2022 volledig van kracht. In de tussentijd is het daarom volgens Schouten de verantwoordelijkheid van de producent om een veilig product te maken en de gebruikers goed te informeren.

Biostimulanten die op de markt worden gebracht en effect hebben op plaagorganismen, beschouwt het ministerie van LNV als een gewasbeschermingsmiddel. De NVWA controleert wel op biostimulanten die een gewasbeschermingsclaim uitdragen.

Meldingen

Dat houdt in dat de NVWA handhaaft op zulke middelen die niet door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden zijn beoordeeld en toegelaten. De autoriteit onderzoekt daarnaast hoe ver fabrikanten kunnen gaan met claims dat nutriënten neveneffecten hebben op de weerbaarheid van planten tegen ziekten en plagen.

Volgens de minister komen er bij de NVWA jaarlijks meerdere meldingen binnen van biostimulaten die mogelijk een gewasbeschermingsclaim hebben. In 2017 heeft de dienst zeven van zulke zaken onderzocht, waarbij de NVWA één keer handelend moest optreden. In de laatste anderhalf jaar heeft de NVWA meer op communicatie met producenten en leveranciers ingezet. Dat heeft ertoe geleid dat een fabrikant een breed verkocht product uit de markt heeft genomen.

Strikte scheiding

Na de implementatie van de nieuwe meststoffenverordening bestaat er een strikte scheiding tussen biostimulanten die als meststof en die als gewasbeschermingsmiddel worden gebruikt, stelt Schouten in haar antwoord.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  6° / 2°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  75 %
 • Donderdag
  4° / 0°
  20 %
Meer weer