Vochtbuffer bodem heeft meerwaarde pootgoed

Zeba Prime is een granulaat dat vocht opneemt uit de bodem en daarmee zorgt voor een waterbuffer in de wortelzone van landbouwgewassen. Fabrikant UPL ziet onder meer meerwaarde voor de teelt van pootgoed.

Vochtbuffer+bodem+heeft+meerwaarde+pootgoed
© Haijo Dodde

Zeba Prime wordt door UPL gepresenteerd als waterabsorber en bodemvochtverbeteraar. Het is een product op basis van maiszetmeel dat vijfhonderd keer de eigen gewicht in vocht kan opnemen. Technisch adviseur Marcel van Doorne van UPL gaf vorige week een toelichting op het gebruik van Zeba tijdens de Pootaardappelvelddag in Swifterbant.

In pootgoed heeft Zeba vooral meerwaarde op droogtegevoelige gronden en bij rassen die moeilijk knol zetten, stelt Van Doorne. 'In statistische proeven hebben we 10 procent meer knollen gerealiseerd in de pootgoedmaat en een meeropbrengst van 1.500 kilo per hectare. Daarbij hoort de aantekening dat in de droge jaren de plus in de opbrengsten het grootst is.'


Minder uitspoeling

Volgens Van Doorne zorgt Zeba ervoor dat in de bodem een vochtbuffer wordt aangelegd. Bij zware buien wordt meer vocht in de bodem opgeslagen. 'Daardoor is er voor de planten veel langer in het groeiseizoen vocht beschikbaar in de wortelzone. Verder is er ook minder uitspoeling van bijvoorbeeld mineralen.'


Marcel van Doorne van UPL geeft uitleg over het gebruik van Zeba in pootgoed.
Marcel van Doorne van UPL geeft uitleg over het gebruik van Zeba in pootgoed. © Haijo Dodde

Een pootgoedteler wil van Van Doorne weten of Zeba ook iets doet op schurftaantastingen in pootgoed. De technisch adviseur zegt dat hij daarvan nog geen onderzoeksresultaten heeft. Een positief effect ligt gezien de betere vochthuishouding in de aardappelruggen wel voor de hand. 'Maar we zullen dat nog nader moeten onderzoeken.'


Toepassing kost 150 euro per hectare

Zeba kan in pootgoed worden toegediend met een granulaatstrooier, eventueel in combinatie met een ander granulaat. De dosering is 10 kilo per hectare en de kosten van een toepassing bedragen ongeveer 150 euro, meldt Van Doorne. Het product bestaat al vanaf 2015. Zeba Prime is echter een nieuwe formulering die de granulaat beter verstrooibaar maakt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer