Kunnen kuikens al op dag zes worden gesekst?

Geslachtsbepaling bij broedeieren van nog geen week oud, het is de opdracht van de Duitse regering per 1 januari 2024. Wetenschappers claimen het ei van Columbus te hebben gevonden. De vraag is of het geschikt is voor de markt.

Kunnen+kuikens+al+op+dag+zes+worden+gesekst%3F
© In Ovo

Tijdens een uitzending van de Keuringsdienst van Waarde pelde Respeggt-directeur Martijn Haarman een haantjesbroedei. Het embryo van 9 dagen oud dat in beeld kwam, riep bij een breed publiek de vraag op wanneer een embryo bewustzijn en pijnbeleving kent. 'De wetenschap is daar vrij eensgezind over: op z'n vroegst pas op dag elf', blikt Haarman terug.

In Duitsland klinkt desalniettemin de roep om het seksen te vervroegen tot in de eerste week van de broed. Volgens een team van de Technischen Hochschule Ostwestfalen-Lippe in het Duitse Lemgo, zo'n 100 kilometer ten oosten van Enschede, is dat ook mogelijk. Via een gaatje in de schaal kunnen zij met een laser in een broedei schijnen om via het teruggekaatste licht het geslacht te bepalen.


De innovatie, gebaseerd op fluorescentiespectroscopie, is bekend bij de twee Nederlandse bedrijven die zich richten op geslachtsbepaling in broedeieren. 'Heel veel technieken lijken veelbelovend, maar zijn nog niet meteen geschikt voor de praktijk', zegt Haarman.


Cowboytaferelen

In Ovo spreekt zelfs van 'cowboyachtige taferelen' waarbij de afgelopen jaren tientallen partijen zich op het seksen van broedeieren hebben gestort. 'En nu hebben drie partijen, waaronder Respeggt en wij dus, zich ook daadwerkelijk bewezen in de praktijk', zegt Wouter Bruins van In Ovo. 'Het is een academicus eigen om snel naar buiten te brengen dat een techniek werkt, maar wij zijn al tien jaar aan het ontwikkelen. Of we moeten iets gruwelijks over het hoofd zien of het is gewoon niet heel gemakkelijk.'

Zowel Respeggt als In Ovo zijn wel druk bezig om het seksen te vervroegen. 'Het grootste struikelblok is om eerder in het broedproces een goed monster uit het vruchtwatervlies te krijgen', zegt Bruins. 'We weten nog niet zeker hoe we een aantal dagen eerder ook een snelle, betrouwbare en opschaalbare diagnose kunnen uitvoeren.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer