Onkruid boven gewas afmaaien, verzamelen en afvoeren

De Franse akkerbouwer Romain Bouillé had te maken met resistente onkruiden in zijn suikerbieten. Daarom bedacht hij een machine die doorgeschoten onkruid boven het gewas afmaait, verzamelt en afvoert.

Onkruid+boven+gewas+afmaaien%2C+verzamelen+en+afvoeren
© Frits Huiden

De Duitse maaibordenfabrikant Zürn nam het idee van de Franse akkerbouwer Romain Bouillé voor een machine die onkruid boven het gewas afmaait, verzamelt en afvoert in productie. Nu draaien er twintig tot dertig stuks van de Zürn Top Cut Collect in Europa.

Zürn nam twee jaar geleden de Engelse schoffelmachinefabrikant Garford over, waar Homburg in het Friese Stiens importeur van is. Zo heeft Homburg nu ook de Top Cut Collect in het programma en draait ermee proef bij akkerbouwer Florian Westerhof uit het Groningse Woldendorp.


Duist

De zware klei is in het najaar vaak zo nat dat deze alleen geschikt is om bijna jaar op jaar graan gangbaar te telen. In het bouwplan van Westerhof is de teeltwisseling 1 op 4. Vandaar dat er op sommige stukken behoorlijk wat resistente duist boven de wintertarwe uitsteekt.

Alles wat je wilt maaien en direct verzamelen, kan in principe door deze machine worden geoogst

Lasse Doornbos, Homburg

Als de tarwe in het vijfde of zesde bladstadium is, is de duist nog goed aan te pakken door deze net boven de aar af te knippen. Tussen half mei en eind juni is zo door twee tot drie keer knippen de meeste duist weg te vangen, verwacht de akkerbouwer. Een korter ras kan die periode nog verlengen.


Maaibord

De opbouw van de machine is gebaseerd op het maaibord van een combine. Twee armen met een dubbelwerkende messenbalk maaien onkruiden af die boven het gewas uitsteken. De armen zijn met twee joysticks in de cabine op hoogte en vlak te stellen. Dit is een belangrijke taak van de chauffeur. Achterom kijkend het maaibord constant blijven bijstellen op veranderende omstandigheden. De trekker zelf laten sturen op gps is een pre.


In transport klappen beide delen van het maaibord boven de opvangbak die dan niet meer kan kiepen.
In transport klappen beide delen van het maaibord boven de opvangbak die dan niet meer kan kiepen. © Frits Huiden

De maximale maaihoogte is 1,50 meter. Hydraulisch in hoogte verstelbare stalen loopwielen voorkomen dat het maaibord bij een hobbel in het gewas kan duiken.


Haspel

Boven het mes draaien een spiraalvormige haspel met een diameter van 60 centimeter en drie rijen borstels die de onkruidzaden op een 80 centimeter brede dwarsafvoerband afleggen. Deze draait het maaisel met een traploos instelbare snelheid naar een band die in de lengterichting naar de opvangbak loopt.

De trechtervormige opvangbak heeft een inhoud van 7 kuub. De snelheid van de middelste band bepaalt of het maaisel voor of achter in de bak wordt gedeponeerd. De bak is van licht materiaal en kunststof wat het totale gewicht van de machine beperkt moet houden.


De lichte 7 kuubs bak kiept 1,85 meter hoog. Niet genoeg om in elke kieper te lossen.
De lichte 7 kuubs bak kiept 1,85 meter hoog. Niet genoeg om in elke kieper te lossen. © Frits Huiden

Met zijn kiphoogte van 1,85 meter kan de Top Cut Collect niet in een courante graankipper lossen en moet het maaisel vaak nog een keer worden opgeschept om dit af te voeren. De machine staat op 210/95R44 cultuurwielen om zo min mogelijk graan plat te rijden en voor de benodigde bodemvrijheid.


Spoorvolgend

Een wens van Homburg is om de wielen sturend en dus spoorvolgend aan te kunnen bieden, zodat deze nog minder gewas plat kunnen rijden. Bodemvrijheid is zeker voor de trekker van belang omdat een rechtopstaand onkruid beter is af te maaien. De spoorbreedte is verstelbaar van 1,80 meter tot 2,25 meter.


De trekker moet ook een load sensing hydraulieksysteem aan boord hebben. Een opbrengst van zo'n 110 liter is voldoende om de vijf hydromotoren op de Top Cut Collect aan te drijven. Behalve de twee hydromotoren van de messen en de twee van de haspel vraagt de hydromotor op het middelste afvoerbandje een behoorlijk debiet.

De New Holland T5.140 kan de machine met een rijsnelheid van 5 tot 6 kilometer per uur prima hebben. Een rijsnelheid tot 12 of 14 kilometer per uur is mogelijk, maar dat hangt vooral af van hoe vlak het perceel is.


Flinke investering

De Top Cut Collect is er met een werkbreedte van 9, 12 en 18 meter. De rest van de machine en het frame blijven daarbij gelijk. De prijs van de 9 meter brede versie waar Homburg mee draait, is nog onbekend, maar gaat richting de 100.000 euro. Een forse investering samen met de arbeid en rijschade, maar een van de weinige oplossingen tegen resistent onkruid in dit stadium.


Resistent onkruid is in één werkgang te maaien en te verzamelen met een flinke capaciteit.
Resistent onkruid is in één werkgang te maaien en te verzamelen met een flinke capaciteit. © Frits Huiden

Lasse Doornbos van Homburg stipt nog aan dat de machine ook voor de oogst is te gebruiken. 'Alles wat je wilt maaien en direct verzamelen, kan in principe door deze machine worden geoogst.' De machine kan ook van pas komen bij biologische teelten, maar stelt Doornbos: 'Biologische telers hoeven vaak niet te wachten tot het onkruid zover is doorgeschoten.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer