ARA-spotsprayer gaat aardappelopslag te lijf

Heel even was de ARA-spotspraymachine van het Zwitserse Ecorobotix in Nederland. De 6 meter brede cameragestuurde spuitmachine wordt gebruikt om aardappelopslag in suikerbieten te bestrijden. Dat is het begin, want de fabrikant werkt hard aan meer toepassingen. Ook voor Nederland.

ARA%2Dspotsprayer+gaat+aardappelopslag+te+lijf
© Herman Deuling

Robotloonwerker Doorgrond en Abemec zijn samen importeur van Ecorobotix in Nederland. Het lukte ze om twee dagen lang met de ARA-spotspraymachine te demonstreren in het noordoosten van Groningen.

'We willen de techniek aan geïnteresseerde akkerbouwers en loonwerkers demonstreren, maar ook hun afnemers prikkelen', zegt regioverkoopleider Menko Oosterhuis van landbouwmechanisatiebedrijf Abemec. 'Bij uitstek coöperaties als Avebe, Cosun en Agrifirm. Zij hebben de sleutel in handen om deze techniek aan te jagen door actief deel te nemen aan de ontwikkeling.'


Lagere kosten voor teler

Er zit veel kennis bij de coöperaties waarmee de techniek kan worden verfijnd, vervolgt Oosterhuis. 'Door te investeren krijgen ze er kennis voor terug en lagere kosten voor de teler. Daar profiteert de sector van, dat is de coöperatieve gedachte', laat de Abemec-regioverkoopleider weten.

Licentiekosten software bedragen 100 euro per hectare

Jeroen Wolters, eigenaar van Doorgrond

De ARA maakt gebruik van kunstmatige intelligentie in combinatie met cameratechniek om aardappelopslagplanten te herkennen in suikerbieten. Daarnaast ligt er een algoritme op de plank om ridderzuring in grasland te bestrijden. In de toekomst komen daar meer toepassingen bij.


Heel veel foto's

Het Groningse bedrijf Doorgrond helpt de fabrikant bij het verzamelen van data. 'Dat draait om het maken van heel veel foto's', legt Jeroen Wolters van Doorgrond uit. 'Het systeem werkt zo dat iedere bietenplant wordt herkend. Deze intelligentie is afkomstig van duizenden foto's die over meerdere jaren zijn genomen. Hiermee ontstaat een dataset met zoveel mogelijk verschillende planten qua groeistadia, kleur, vorm en grootte. Alles wat afwijkt van die beelden wordt bespoten', aldus Wolters.

Al na een paar rondjes presteerde de machine goed, stelt Wolters. 'Soms pakt hij een biet mee, maar is dat erg? De baten wegen waarschijnlijk op tegen de kosten. Die afweging maakt de teler zelf.' Doorgrond werkt aan een dataset waarbij enkel wordt gefocust op opslag. 'Hebben we die in beeld, dan kunnen de planten in ieder gewas worden bestreden', stelt Wolters.


Drie camera's

Onder elk van de drie onafhankelijk bewegende witte kappen bevinden zich drie camera's. Aan de achterzijde zijn 52 spuitdopjes op 2 meter gemonteerd. Dat geeft een dopafstand van 3,8 centimeter. De software stuurt iedere dop individueel aan en werkt met rasters van 3 bij 8 centimeter.


'Twee camera's kijken naar het gewas en de derde naar de rijrichting', verklaart Wolters. 'De software is het hart van de machine. Voor het gebruik ervan betaal je licentiekosten. Voor aardappelopslag zo'n 100 euro per hectare. De machine schaf je als gebruiker aan. Het gedemonstreerde exemplaar kost ongeveer 90.000 euro.'


'Niet duur'

Is dat duur? Wolters denkt van niet. 'Het vraagstuk leeft enorm, zo hebben we gemerkt. Wat kost aardappelopslag? Daar is lastig een prijs aan te hangen en dit verschilt per teler.' Hij denkt niet dat potentiële gebruikers worden afgeschrikt door de licentiekosten.

'Vergelijk het met de licentiekosten die je voor een pootgoedras moet betalen. Driekwart van de ontwikkeling zit in de software. Door daar blijvend in te investeren, verbetert de techniek. Daarom fotograferen de bieten iedere drie dagen met onze eigen apparatuur om data te verzamelen. In de database zitten inmiddels meer dan 10.000 gelabelde foto's', legt Wolters uit.

De machine die in Groningen reed beschrijft Wolters als een praktijkrijp prototype. Met een snelheid van 7 kilometer per uur rijdt hij door de bieten, waarmee zo'n 4 hectare per uur kan worden bespoten. Met 5 kilowatt (7 pk) is het benodigd vermogen verwaarloosbaar. Vooral hefkracht is vereist. Ten opzichte van een volveldsbestrijding wordt slechts 5 procent van de hoeveelheid middel gebruikt. De exacte cijfers publiceert Doorgrond nog op de website.


Restvloeistof voorkomen

'Het is even puzzelen met de hoeveelheid, zodat je niet met veel restvloeistof eindigt in de 600 liter grote tank', weet Wolters uit ervaring. 'Daarom werkt de fabrikant nog aan een systeem met middelinjectie. In de praktijk houd je een kleine marge aan en vul je aan het eind liever iets bij.'

Het systeem is ook omgekeerd te gebruiken, waarbij alleen de bietenplanten worden bespoten en niet de grond. De importeurs zien daarbij kansen voor het uitvoeren van een plaatsspecifieke schimmel- of insectenbestrijding.

De komst van nieuwe algoritmes voor bonen, uien, spinazie en cichorei moet de spotspraymachine breder inzetbaar maken. Dit staat voor 2022 op het programma.


Loonwerk met spotsprayer

Doorgrond is een label van Smart Agri Technology uit het Groningse Mensingeweer. Het bedrijf focust zich enkel op precisielandbouwtechnieken. Het is zowel importeur als ‘robotloonwerker’. Hiervoor heeft het bedrijf een Agxeed-rupsvoertuig, om autonoom grondbewerkingen mee uit te voeren. En de Agrointelli Robotti voor zaaien, schoffelen en in de toekomst spotspraying van onder andere aardappelopslag. Abemec is ook importeur van Ecorobotix. Het Zwitserse bedrijf bestaat sinds 2011 en concentreert zich op de onkruidbestrijding. In 2018 stapte BASF in het bedrijf. Ecorobotix werd bekend met de robot voor onkruidbestrijding die met twee beweegbare armen werkt. Inmiddels heeft het de verbeterde AVO-onkruidrobot geïntroduceerd, die met de ARA-spuittechniek werkt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
Meer weer