Campagne Goede Buur: 'Niet weglopen voor discussie'

De nadruk van de LTO-campagne 'Goede Buur' ligt volgens LTO-bestuurders Dirk-Jan Beuling, Jan Veltmans en Niels Zuurbier op transparantie, vertrouwen kweken en begrip hebben voor elkaars situatie. 'We moeten niet weglopen voor discussies en burgers blijven uitleggen wat we doen op onze bedrijven', stelt Beuling.

Campagne+Goede+Buur%3A+%27Niet+weglopen+voor+discussie%27
© Fotografie Twan Wiermans

'Al moet je een verhaal vijf keer herhalen, er blijft altijd iets van de boodschap hangen', vindt Dirk-Jan Beuling. 'Wij hebben een helder verhaal te vertellen waarom gewasbescherming soms nodig is. Daarbij maken we gebruik van goedgekeurde technieken en middelen die veilig zijn en wettelijk toegelaten.'

Beuling houdt zich met Niels Zuurbier in de vakgroep Akkerbouw en Vollegrondsgroenten onder meer bezig met de portefeuille Plantgezondheid. Samen met hun collega-bestuurder Jan Veltmans van de vakgroep Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen leggen zij uit waarom LTO is gestart met de campagne 'Goede Buur'.


Rekening houden met

Doel van de campagne is leden ondersteunen met informatie over gewasbescherming en omwonenden, en advies geven over de contacten met de naaste omgeving. Beuling, zelf akkerbouwer in Drenthe, vertelt dat één van zijn percelen grenst aan een groentetuin van een buurman. 'Daar houd ik rekening mee en neem meer marge als ik met mijn spuitmachine in de buurt ben.'

Afstand van burger met de landbouw wordt almaar groter

Jan Veltmans, vakgroep Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen

Veltmans wijst erop dat de campagne handvatten biedt voor agrarische ondernemers om meer begrip te kweken bij omwonenden voor hun bedrijfsvoering. Hij vertelt dat in Noord-Limburg, waar hij vruchtboomkweker is, onder meer fietstochten worden georganiseerd om burgers op de bedrijven uit te nodigen. 'Het is goed om duidelijk te maken dat we bespuitingen uitvoeren op basis van een rationeel besluit. En als het dan nodig is, gebruiken we het juiste middel op het juiste moment.'


Erg conservatief

Naast meer begrip van de burger voor de boer vindt Zuurbier dat andersom ook boeren meer begrip mogen opbrengen voor omwonenden. 'Soms zijn we nog erg conservatief en vinden dat wij alles goed doen omdat het altijd zo is gedaan. Bijvoorbeeld rekening houden met de windrichting voor een bespuiting moet vanzelfsprekend zijn.'

De drie bestuurders ervaren een verharding in het debat als het gaat om gewasbeschermingsmiddelen. Beuling wijt dat deels aan onwetendheid bij het grote publiek. Veltmans vindt dat in de media de landbouw vaak wordt afgeschilderd als tegenpool van de natuur. 'De afstand van de burger met de landbouw wordt almaar groter, terwijl aan de andere kant juist meer burgers op het platteland komen wonen. Daar ligt de uitdaging.'


Storen aan stigmatisering

Zuurbier stoort zich aan het stigmatiserende gedrag van sommige partijen. 'Er zijn diverse lobbyclubs met een anti-gewasbeschermingsagenda die alles doen om de landbouw in een kwaad daglicht te stellen. Het is onze taak om dat te veranderen en daarbij verwacht ik ook meer steun van de overheid.'

In de media mist Zuurbier vaak de hoor en wederhoor bij discussies over gewasbescherming. LTO zou daar wat hem betreft proactiever mogen zijn. 'Deze campagne moet wat dat betreft ook een bijdrage leveren aan een betere communicatie met de buitenwacht.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer