Vier je successen, hoe klein ook

Wat zijn ze vermoeiend: al die verharde discussies over stikstof, dierenwelzijn, milieu, duurzaamheid en noem maar op. Negatieve koppen in kranten. Ongenuanceerde reacties op social media. Ze zijn gemeen. Kwetsend. Lomp soms.

Vier+je+successen%2C+hoe+klein+ook
© Han Reindsen

Er hangt een grauwe sluier over de sector. Boeren en tuinders zijn murw geslagen. Hebben het gevoel: 'Doen we nu niets goed?' Een aantal van hen slaat hard terug. Spuwt net zulke lelijke teksten de wereld in als hun vijanden.

Een melkveehouder die ik laatst sprak, relativeerde het. 'Deze groep burgers, die op social media haat zaait tegen onze sector, is maar 0,0001 procent van de bevolking. Ze zijn te laf om met naam te reageren. Of om op een uitnodiging voor een boerderijbezoek in te gaan.'

Deze melkveehouder koos ervoor om er niet te veel energie aan te verspillen, want waar je aandacht aan besteedt, groeit. En dat is wellicht de juiste keus. We kunnen onze ogen er niet voor sluiten. De wereld verandert. Het is de tijdsgeest. Maar die kleine groep tegenstanders hoeft niet onze emoties te bepalen.

Die kleine groep tegenstanders hoeft niet onze emoties te bepalen

Mariska Bloemberg-van der Hulst, redacteur veehouderij bij Nieuwe Oogst

Je zou bijna vergeten dat we als sector ook goed bezig zijn. Vier die successen. Hoe klein ook. Een voorbeeld daarvan is dat melkveehouders de laatste jaren keihard werkten aan een betere kalveropfok. Het sterftekengetal daalde van 12,1 procent in 2016-2017 naar 11,1 procent in 2018-2019. Dit percentage is nog te hoog. Het is een klein stapje. Maar het geeft aan dat veehouders er hun schouders onder zetten. Bereid zijn om te leren, hun management te verbeteren.

Het Kalf Volg Systeem werd in 2017 geïntroduceerd en begin 2018 de Kalf Opfok Kwaliteitscontrolescore (KalfOK). Maar liefst ruim 90 procent van de melkveehouders doet mee aan dit vrijwillige programma. Dit laat zien hoe gemotiveerd ze zijn om de kalversterfte te verlagen.

Wees trots op de kleine stappen die je maakt. Dat geldt voor iedere boer en tuinder. Draag die vorderingen uit. Slinger ze de wereld in. Kies bewust waar je je energie in steekt. Want inderdaad… dat wat je aandacht geeft, groeit.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer