Druppelirrigatie loont

De afgelopen jaren hebben we als Netafim Netherlands veel geïnvesteerd in druppelirrigatie in het open veld. Denk hierbij dan aan seizoenteelten als aardappel en uien, maar ook meerjarige gewassen als appels en peren. Dit hebben we onder andere met een van onze partners, Handelsonderneming Vlamings, gedaan. Als we nu terugkijken naar het afgelopen jaar, dat toch de boeken in ging als een jaar met een erg nat voorjaar, hebben we met name in de seizoenteelten positieve resultaten kunnen behalen.

Druppelirrigatie+loont
Netafim
© Kennispartner

Als we kijken naar de aardappelen hebben we in het begin van de teelt tijdens de knolzetting best een wat drogere periode gehad. Door juist in deze periode te gaan irrigeren, hebben we het aantal knollen dat werd aangemaakt kunnen verhogen. Uiteraard is het daarna wel van belang om door het blijven bieden van voldoende vocht en meststoffen deze knollen ook allemaal uit te laten groeien.

Door de druppelslangen niet alleen te gebruiken voor het geven van water maar juist ook meststoffen, moet dit lukken. Door te kiezen voor fertigatie via druppelslangen kunnen de meststoffen heel geleidelijk in kleinere hoeveelheden aangeboden worden aan de planten. Hierdoor wordt de kans op uitspoelen van meststoffen direct geminimaliseerd, wat uiteraard weer goed is voor het milieu en ook de portemonnee. Je hoeft immers geen uitgespoelde meststoffen aan te vullen.

Ook bij de uien hebben we met druppelirrigatie een positief effect kunnen zien het afgelopen jaar. Dit kwam door de drogere periode aan het begin van het seizoen in combinatie met een korte droge periode kort voor de oogst. Dit resulteerde in een hogere opbrengst van minimaal 10 tot 15 procent per hectare.

Ook hier kon er, naast het werken met alleen irrigatie, met fertigatie een betere benutting van meststoffen worden behaald.

Met name de Streamline X met een druppelaar van 0,35 liter per uur is uitermate geschikt voor het gebruik van fertigatie. De extreem lage afgifte zal zorgen voor een optimale verdeling in de grond met nagenoeg geen uitspoeling. Daarnaast is de druppelaar in de Streamline X de minst gevoelige druppelaar in de markt op het gebied van vervuiling. Ook bij gebruik van bronwater met hogere ijzerconcentraties is de Streamline X de minst gevoelige druppelslang in de markt.

Wilt u weten wat wij voor uw situatie kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op. Wij komen het u graag uitleggen!
Bekijk hieronder de video-testimonial van Nick van den Berkmortel van Vlamings BV, gevestigd in De Mortel.Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner Netafim

Netafim

Netafim is de wereldwijde marktleider in precisie-irrigatieoplossingen voor een duurzame toekomst. Als importeur, groothandel en producent van een breed...

Lees verder »

Meer van Netafim

Meer artikelen van Netafim »

Artikelen over Netafim