Adri Bom-Lemstra: 'Van werkbezoeken krijg ik veel energie'

Tijdens haar werkbezoek aan Noord-Limburg op maandag 14 juni maakte Adri Bom-Lemstra, sinds 1 mei voorzitter van Glastuinbouw Nederland, kennis met enkele regionale glastuinbouwbedrijven en Limburgse ondernemers.

Adri+Bom%2DLemstra%3A+%27Van+werkbezoeken+krijg+ik+veel+energie%27
© Glastuinbouw Nederland

Was het werkbezoek aan de bedrijvengebieden Californië en Siberië uw eerste kennismaking met Limburg?

'Nee, dat niet. Mijn vorige functie was gedeputeerde in Zuid-Holland. Daar had ik ook tuinbouw in mijn portefeuille. Daarnaast was en ben ik nog steeds voorzitter van Greenports Nederland en in die hoedanigheid ben ik wel vaker in Limburg geweest. Maar in mijn nieuwe rol als voorzitter van Glastuinbouw Nederland was het de eerste keer.'

Mijn werk betekent veel lobbyen en dat lukt het beste door de issues te verduidelijken aan de hand van praktijkvoorbeelden

Adri Bom-Lemstra, voorzitter Glastuinbouw Nederland

Waarom zijn dit soort werkbezoeken zo belangrijk?

'Ik vind het belangrijk om bij bedrijven op bezoek te gaan, want de beste informatie haal je bij de ondernemers zelf op. Waar lopen zij tegenaan? Wat zijn hun uitdagingen? Maar ook de leuke kanten van hun werk. Dat soort informatie kan ik goed gebruiken. Informatie die je anders uit papier en overzichten of verhalen van anderen moet halen.


'Mijn werk betekent veel lobbyen. Dat lukt het beste door de issues te verduidelijken aan de hand van praktijkvoorbeelden. Over de effecten die regelgeving op de praktijk heeft, maar ook door met aansprekende voorbeelden te komen. Dat kun je het beste doen door bij mensen en bedrijven op bezoek te gaan. Daar proef je de sfeer, ontmoet je de werknemers en zie je de producten. Daar krijg ik enorm veel energie van.'


In hoeverre verschilt Noord-Limburg met andere gebieden in Nederland?

'Er zijn altijd overeenkomsten en verschillen. Dat heeft te maken met welke ruimte wordt jou als sector gegund door de omgeving. In het Westland hebben ze met druk op de ruimte te maken vanwege woningbouw. In Venlo zag je dat gebieden zijn vrijgemaakt om geclusterd bedrijven bij elkaar te zetten.

'Het zijn moderne bedrijven en dat vind ik reuze-interessant. Net als de verhouding die je als bedrijf hebt met de gemeente of provincie. Daarin zitten best verschillen.'

Heeft u nog iets afgesproken met de ondernemers? Een vervolgbezoek bijvoorbeeld?

'Dit soort bezoeken zijn echt niet alleen voor de eerste twee maanden. Daar moet een doorlopende lijn in zitten, vind ik. Ik heb in Limburg nog maar vier bedrijven bezocht en er zitten er veel meer. Ik heb een telefoon, een app en mail, dus maak daar als ondernemer gebruik van en wacht niet totdat ik langskom. Dat geldt ook voor het netwerk dat er nu al is.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer