Lobbyist Thijs Jacobs, stem van de glastuinbouwsector in Brussel

Thijs Jacobs is lobbyist in Brussel voor Glastuinbouw Nederland. Hij vertegenwoordigt de Nederlandse glastelers en trekt voor diverse dossiers op met collega-lobbyisten. 'Als lobbyist sta je langs de zijlijn en probeer je samen de besluitvorming in de gewenste richting te sturen.'

Lobbyist+Thijs+Jacobs%2C+stem+van+de+glastuinbouwsector+in+Brussel
© Glastuinbouw Nederland

De Europese Green Deal staat actueel hoog op de politieke agenda. Niet alleen de open teelten en veehouderij zullen hiervan de gevolgen ondervinden en moeten veranderen. De Green Deal zal ook onvermijdelijk zijn impact hebben op de glastuinbouw. 'Het is belangrijk dat de stem van de glastuinbouw wordt gehoord in Brussel, ondanks de kleine omvang van de sector.'

Als lobbyist probeer je invloed uit te oefenen op de te nemen besluiten

Thijs Jacobs, lobbyist Glastuinbouw Nederland in Brussel

Hoe bent u als lobbyist bij Glastuinbouw Nederland terechtgekomen?

'Ik was al enkele jaren werkzaam in het Europees Parlement. Daar kwam ik ook in contact met mensen uit de glastuinbouw en de sierteelt. Toen Glastuinbouw Nederland anderhalf jaar geleden op zoek was naar een eigen lobbyist in Brussel, met als doel een tuinbouwteam op te richten, heb ik deze kans met beide handen aangegrepen.
'Mijn LTO-collega was tot dan toe verantwoordelijk voor de glastuinbouw. Maar haar focus lag ook op de andere land- en tuinbouwsectoren. Dan is het logisch dat de glastuinbouw soms wat onderbelicht bleef. Het belang van Brussel voor de glastuinbouw wordt echter alleen maar groter. Vandaar dat het Glastuinbouw Nederland beter leek om een eigen lobbyist te hebben in Brussel. Iemand die specifiek de belangen van de sector behartigt.'


Hoe ziet uw werk als lobbyist eruit?

'Een lobbyist werkt achter de schermen, waardoor het lastig is om uitgelegd te krijgen hoe een werkdag er precies uitziet. Ik zal proberen om een beeld te schetsen. Als lobbyist probeer je langs de zijlijn invloed uit te oefenen op de te nemen besluiten. Daarnaast zet je onderwerpen op de kaart en probeer je deze zo goed mogelijk te communiceren naar je achterban, maar ook naar de Copa-Cogeca, de Europese koepel van landbouworganisaties en -coöperaties, waar ook Royal FloraHolland, GroentenFruit Huis en LTO Nederland deel van uitmaken. Ook moet je aanwezig zijn op commisievergaderingen. Verder is een flexibele instelling gewenst. Soms is het zo dat als er iets gebeurt, je al je werk moet laten vallen en met andere dingen bezig moet zijn.'


Hoe ziet de samenwerking met partijen zoals Royal FloraHolland en GroentenFruit Huis eruit?

'In normale omstandigheden zitten we samen in een kantoorpand in Brussel. Mijn kantoor zit tussen die van LTO, GroentenFruit Huis en Royal FloraHolland in. Voor de coronacrisis kwamen we elkaar daar vaak tegen. Maar tijdens de crisis hebben de meetings vrijwel alleen online plaatsgevonden. Ik werkte ook gewoon vanuit huis.
'Een groot onderwerp is de Green Deal. Bij deze kwestie is het goed om de samenwerking op te zoeken. Je komt veel sterker over als je je kunt presenteren met andere partijen.'


Wat voor impact zal de Green Deal op Nederlandse glastuinbouwtelers hebben?

'Eigenlijk is dat een vraag van 10 miljoen. We kunnen daar op dit moment nog niet concreet iets over zeggen. Het zijn immers maar strategieën.
'Vooral het feit dat het om Europese doelstellingen gaat, maakt de besluitvorming moeilijk. Er zijn nu eenmaal verschillen tussen de hoogtechnologische glastuinbouw en andere, grotere sectoren binnen de land- en tuinbouw, en tussen lidstaten onderling. De strategieën liggen al sinds eind 2019 op tafel, maar het heeft nog niet geleid tot concrete wetgeving.
'De reductie van gewasbeschermingsmiddelen met 50 procent tegen 2030 is wel een doelstelling die van impact kan zijn op de glastuinbouw. Er is nog geen sprake van een referentiejaar, maar we kunnen al wel merken dat chemische middelen snel worden uitgefaseerd. Daar moet wel een oplossing tegenover staan, zoals de versnelde toelating van laagrisicomiddelen en biologische middelen. Maar de toelating van groene middelen kan al vier tot vijf jaar duren. Dat is de uitdaging waar we nu voor staan.'

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer