Vlaamse regering erkent droogte in 2020 als ramp

De Vlaamse regering heeft de ernstige droogte tussen 15 maart en 15 september 2020 als ramp erkend. Dit betekent dat er een tegemoetkoming mogelijk is voor wie schade heeft geleden.

Vlaamse+regering+erkent+droogte+in+2020+als+ramp
© Nieuwe Oogst

De tegemoetkoming is mogelijk voor boeren en tuinders die 25 procent van hun totale teeltareaal hebben verzekerd met een brede weersverzekering. Op basis van gegevens over de verzekerde boeren wordt geschat dat de tegemoetkoming minimaal 12 miljoen euro is.


Wie meer dan 50 procent van het teeltareaal heeft verzekerd, kan maximaal 80 procent vergoeding krijgen voor de niet-verzekerde teelten. Voor wie minder dan 50 procent van het teeltareaal verzekerde, is het vergoedingspercentage 40 procent. De vergoeding voor de totale schade is moeilijk in te schatten, omdat de aanvragen nog moeten gebeuren.


Wetenschappelijke criteria

De erkenning van de droogte als ramp kan alleen na advies van het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) van België op basis van wetenschappelijke erkenningscriteria. De ernstige droogte werd als ramp erkend in 261 Vlaamse steden en gemeenten. Na publicatie van het erkenningsbesluit in het Belgisch Staatsblad kunnen getroffen boeren gedurende drie maanden hun aanvragen voor een tegemoetkoming indienen bij het Vlaams Rampenfonds.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer