België erkent zonnebrand en droogte 2019 als ramp

De zonnebrand op 24 en 25 juli 2019 en de droogte in de zomer en het najaar van 2019 worden in België als landbouwramp erkend.

Belgi%C3%AB+erkent+zonnebrand+en+droogte+2019+als+ramp
© Haijo Dodde

De Vlaamse regering heeft op voorstel van de Vlaamse landbouwminister Hilde Crevits het erkenningsbesluit goedgekeurd. Voor negen teelten is er sprake van 'veralgemeende' schade: appelen, peren, frambozen, rode bessen, kiwibes, wortelen, uien, bonen en knolselderij.

De landbouwsector werd in de zomer van 2019 geconfronteerd met verschillende hittegolven en een lange periode van droogte. Het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) van België had eerder al de hitte op 24 en 25 juli 2019 als uitzonderlijk beschouwd. Van 15 juni tot 30 september was er sprake van uitzonderlijke droogte.


20,7 miljoen euro

De Vlaamse regering kan een landbouwramp erkennen op twee voorwaarden: het weerfenomeen heeft een uitzonderlijk karakter en de schade is meer dan 1,24 miljoen euro met een gemiddelde van 5.580 euro per dossier. Aan beide voorwaarden is voldaan. Er wordt 20,7 miljoen euro uitgekeerd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer