OM eist boetes en vrijspraak voor boerenprotest Wijster

Het Openbaar Ministerie vindt dat zeven van de acht deelnemers aan het boerenprotest op 8 juli 2020 bij het afvalverwerkingsbedrijf Attero in Wijster ieder een bekeuring van 390 euro moeten betalen. Acht mannen vochten maandag bij de kantonrechter de eerder opgelegde boete aan. Voor een van hen vroeg de officier van justitie vrijspraak.

OM+eist+boetes+en+vrijspraak+voor+boerenprotest+Wijster
© Pixabay

Tientallen boeren en medestanders blokkeerden die vroege ochtend de toegang tot het afvalverwerkingsbedrijf uit protest tegen het stikstofbeleid van de overheid. De actievoerders waren met trekkers de weg opgegaan, terwijl Veiligheidsregio Drenthe twee dagen eerder een verbod instelde om te demonstreren met landbouwvoertuigen. De politie arresteerde 54 personen op een boerenerf vlakbij Attero, waar iedereen zich had verzameld. Negentien van hen kregen een boete.


‘Wij werden als terroristen in een arrestantenbus gezet en afgevoerd naar het politiebureau in Assen ‘, zei een 22-jarige man uit Nieuw-Amsterdam tegen de kantonrechter. Hij kwam met de auto naar Wijster en was verrast dat ook hij een boete kreeg opgelegd. De mannen die wel een tractor bestuurden waren als 'nieuwsgierige ramptoeristen' toevallig voorbij gekomen, zeiden zij tegen de rechter. De officier van justitie vindt dat de eigenaar van het boerenbedrijf, waar iedereen werd aangehouden, moet worden vrijgesproken vanwege te weinig bewijs van betrokkenheid bij de actie.


Politie regie kwijt

Het achttal werd bijgestaan door advocaat Tjalling van der Goot. Volgens hem was de politie die dag volledig de regie over deze actie kwijtgeraakt. Hij vond dat hier sprake was van willekeur, omdat iedereen op het erf van de loonwerker de bus werd ingestuurd en meegenomen. ‘Ongeacht of zij iets met de actie te maken hadden of niet ‘, zei Van der Goot. Daarna kregen sommigen een bekeuring en anderen die dezelfde rol hadden gehad niet. De arrestanten zaten volgens de raadsman ondanks de coronaregels hutjemutje in de bus en later opeengehoopt op een luchtplaats van het bureau in Assen.

Volgens de advocaat is door de agenten onjuist of onvolledig gerapporteerd. Het besluit van de veiligheidsregio is volgens Van der Goot niet gepubliceerd en wat wel op hun site stond vermeld, riep te veel vragen op.


Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer