Dagverse melk van Plus voortaan biologisch

Bij de supermarkten van Plus is vanaf deze week alle dagverse huismerk melk en karnemelk in een literpak standaard biologisch. Plus is de eerste supermarkt die deze duurzame stap zet. De klant blijft dezelfde prijs betalen en de boeren krijgen de meerprijs die bij biologisch past. Plus legt het verschil zelf bij.

Dagverse+melk+van+Plus+voortaan+biologisch
© Vidiphoto

Zo'n duizend biologische koeien zorgen jaarlijks voor ruim 7,8 miljoen liter melk voor Plus. Biologisch wordt zo de nieuwe standaard in het dagverse zuivelschap van deze supermarktketen. 'Biologische melk is beter voor de klant, de boer, de koe en het milieu', zegt Eric Leebeek, commercieel directeur bij Plus. 'Uiteraard betalen we onze boeren de meerprijs die past bij biologisch.'


Plus heeft al eerder laten zien dat een volledige switch van gangbaar naar duurzaam gewaardeerd wordt door de consument. Alle bananen bij Plus zijn sinds 2010 100 procent Fairtrade gecertificeerd. Verder verkoopt Plus sinds 2012 geen scharreleieren meer. Alle eieren zijn minimaal vrije-uitloopeieren met 2 sterren Beter Leven-keurmerk. Steeds heeft Plus de meerprijs zelf betaald. Plus doet dit om het haar klanten zo gemakkelijk mogelijk te maken om een volgende verduurzamingsstap te zetten en echt impact te hebben.


Minder stikstof

Ketenorganisatie Bionext is blij met de stappen die Plus maakt om volop te groeien in biologisch en specifiek zuivel, zegt directeur Michaël Wilde. 'De biologische melkveehouderij stoot 70 procent minder stikstof uit. Ook als het gaat om andere grote maatschappelijke problemen als klimaatverandering, biodiversiteitsverlies en dierenwelzijn wordt biologisch gezien als een belangrijk onderdeel van de oplossing.'Na een korte overgangsfase van een paar maanden, zal Plus haar biologische melk uitsluitend bij Nederlandse melkveehouders inkopen. Plus draagt hiermee bij aan het verder verduurzamen van de Nederlandse landbouw en het verminderen van de broeikasgasuitstoot. Dat gebeurt bijvoorbeeld doordat biologische boeren geen kunstmest gebruiken en goed bodembeheer zorgt voor CO2-opslag in de bodem.


Biologische routekaart

Deze grote stap in het zuivelschap is de eerste in een ambitieuze biologische routekaart die Plus gaat volgen. De komende drie jaar breidt Plus haar biologische huismerkassortiment uit met meer dan 50 procent. De supermarktketen zet daarmee in op een verdubbeling van de omzet van het biologische huismerk.

Nu alle magere melk, halfvolle melk, volle melk en karnemelk overgaat naar biologisch, wordt vanaf eind juli (week 30) ook alle yoghurt van Plus biologisch. De 0,5 liter pakken melk en karnemelk stromen vanaf half september (week 37) in.


Klant meegenomen in proces

Plus neemt de klant nadrukkelijk mee in dit proces. Dat draait niet alleen om prijs, maar vooral om de toegevoegde waarde voor mens, dier en milieu en het verhaal achter biologisch. Plus lanceert woensdag een levensgroot melkpak in een weiland van één van de biologische melkveehouders in het Utrechtse Linschoten waarmee Plus samenwerkt. De bezoeker kan het melkpak instappen en alles over de voordelen van de duurzame biologische melk van Plus ervaren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer