Aantal gevallen van mastitis neemt licht toe

Het aantal gevallen van mastitis in de melkveehouderij neemt weer licht toe. Wellicht is de hogere levensduur van koeien een van de oorzaken. Dat blijkt uit de MastitisMonitor van de Gezondheidsdienst voor Dieren.

Aantal+gevallen+van+mastitis+neemt+licht+toe
© Twan Wiermans

Met de MastitisMonitor wordt op basis van routinematig verzamelde gegevens een indicatie van de hoeveelheid klinische mastitis per honderd koeien per jaar op melkveebedrijven verkregen. Recent is een inschatting gemaakt van de hoeveelheid klinische mastitis in de periode van 2016 tot en met 2020. Daaruit is tot 2019 een licht dalende trend waar te nemen in de klinische mastitis incidentie (KMI). Maar vanaf 2019 neemt de geschatte KMI langzaam toe.

Zo was de KMI bijvoorbeeld 28,6 gevallen per honderd koeien in 2020 ten opzichte van 26,9 gevallen per honderd koeien in 2019. Over de hele periode van 2016 tot en met 2020 werd het rollende KMI-jaargemiddelde geschat op gemiddeld 27 gevallen van klinische mastitis per honderd koeien per jaar.

Uit de cijfers blijkt dat de meeste mastitis voorkomt in het derde kwartaal van elk jaar. De veranderende trend in KMI in de afgelopen periode hangt samen met een ongunstige ontwikkeling van een aantal parameters. Het gaat onder meer om een licht stijgende trend in tankmelkcelgetal, een hoger percentage dieren met een hoog of nieuw hoog celgetal (subklinische mastitis) en een toename in het antibioticagebruik.


Hogere levensduur

Op basis van de Diergezondheidsmonitor Rundvee is gebleken dat de levensduur toeneemt en het percentage oudere koeien stijgt. Deze toename blijkt geassocieerd met hogere individuele celgetallen, een hoger antibioticagebruik en een hoger tankmelkcelgetal.

Om de levensduur verder te laten toenemen, is volgens de Gezondheidsdienst voor Dieren een optimale uiergezondheid van belang, aangezien uiergezondheidsproblemen een van de hoofdredenen zijn van gedwongen afvoer. De begeleiding van de uiergezondheid op melkveebedrijven blijft actueel vanuit dierwelzijnsoogpunt. Maar ook om de gedwongen afvoer te beperken en daarmee het financiële rendement van melkveebedrijven op peil te houden.


Monitor is indicatie

De MastitisMonitor is in 2014 ontwikkeld. Kenmerken die in dit model meegewogen worden zijn onder andere celgetal op dier- en tankmelkniveau, het antibioticagebruik bij volwassen koeien, managementkenmerken als aanvoerbeleid en bedrijfsgrootte en het seizoen. Met de MastitisMonitor wordt op basis van routinematig verzamelde gegevens een indicatie van de hoeveelheid klinische mastitis per honderd koeien per jaar op melkveebedrijven verkregen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  50 %
 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
Meer weer