Oog hebben voor oorzaak mastitis loont

Een mastitisgeval bij een koe kost gemiddeld 301 euro. Veehouders doen er dus goed aan om de oorzaak in kaart te brengen. Vooral de melkproductie en afvoer zorgen voor een behoorlijke kostenpost. Dat meldt dierenarts Ruth Meenks van vaccinproducent Hipra.

Oog+hebben+voor+oorzaak+mastitis+loont
© Twan Wiermans

Dat stelde Meenks namens Hipra, de enige aanbieder van mastitisvaccins in Europa, vorige week in een webinar van De Oosthof Dierenartsen. 'Stel dat je te maken hebt met een omgevingsgebonden ziektekiem, dan kan het verlagen van de infectiedruk helpen om verdere verspreiding tegen te gaan. Het is dan ook goed om te kijken hoe schoon de koeien zijn. Dat geldt ook voor de klauwen. Als de koe na het melken gaat liggen, komen de spenen vaak in de buurt van de achterklauw.'

Als laatste melken

Meenks vervolgt: 'Bij een koegebonden kiem, die van koe op koe wordt overgedragen, kan het bijvoorbeeld helpen om de koeien met mastitis als laatste te melken. Hierdoor kunnen ze geen andere koeien via het melkstel besmetten.'

Die aanpak is in haar ogen nodig, want de kosten van een mastitisgeval liggen gemiddeld op 301 euro. 'Die kosten zitten voor 66 procent in een daling in de melkproductie. De extra afvoer maakt 23 procent van de kosten uit. Daarnaast spelen nog het weggooien van melk en de behandelingen. Bovendien geeft het extra werk en ergernis.'

Littekenweefsel

Dat de melkproductie daalt, is volgens de dierenarts niet helemaal verwonderlijk. 'Bij mastitis ontstaat littekenweefsel in de uier. Op de plek waar dit weefsel zit, kan geen melk worden geproduceerd.'

Tegen de drie meest voorkomende bacteriën, E.coli, Staphylococcus aureus en Streptococcus uberis, is vaccinatie mogelijk. Voor die laatste verkoopt Hipra Ubac. Voor de eerste twee is er Startvac op de markt, die ook tegen een aantal andere ziekteverwekkers helpt te beschermen.

Betere afweer

'Vaccineren voorkomt de ziekte niet, maar zorgt wel voor een betere afweer tegen de ziekte. Dit zorgt voor bijvoorbeeld E.coli voor 50 procent minder ernstige mastitis, 30 procent minder afvoer en een hogere melkproductie van 1 tot 2 kilo per dag. Hetzelfde vaccin zorgt ervoor dat van de Staphylococcus aureus-bacterie minder nieuwe besmettingen ontstaan en dat er meer dieren genezen. Die genezing gebeurt vaak ook sneller', stelt Meenks.

'Vaccineren kan in een aantal gevallen ook uit. Op een bedrijf met 65 melkkoeien, waar Staphylococcus aureus speelde, kostte de vaccinatie 2.200 euro in het eerste jaar. Hier stond 9.700 euro aan minder kosten tegenover. Denk daarbij aan minder afvoer en fors minder mastitisgevallen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  28° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  29° / 14°
  10 %
Meer weer