Auberginekweker wil volledig overschakelen op specialties

Kweker Dennis van Luijk uit Wateringen bezoekt zijn klanten jaarlijks met een taart wanneer zijn bijzondere soorten aubergines in aantocht zijn. Als kleine speler kan hij met deze specialties flexibel inspelen op wensen vanuit de markt.

Auberginekweker+wil+volledig+overschakelen+op+specialties
© Thierry Schut Fotografie

'Aan het begin van het aubergineseizoen ga ik ieder jaar bij de belangrijkste klanten langs met een taart', zegt Dennis van Luijk, eigenaar van Kwekerij Van Luijk in het Zuid-Hollandse Wateringen. 'Ik laat ze dan weten dat we onze specialties over een paar weken weer kunnen leveren.' Hij geeft aan dat hij deze bezoekjes in het verleden aan het eind van het seizoen bracht, maar dat aan het begin een beter moment is.

Een vorm van omdenken, noemt Van Luijk dat. De kwekerszoon was oorspronkelijk niet van plan om het bedrijf van zijn vader over te nemen, hij volgde een opleiding werktuigbouwkunde. Tijdens stages merkte hij dat hij het niks vond om daarmee aan de slag te gaan.

'Mijn vader kweekte vroeger tomaten en dat zag ik niet zitten', zegt de ondernemer. 'Later is hij, omdat hij niet mee wilde gaan in de schaalvergroting, overgeschakeld op de aubergineteelt. Dat vond ik veel leuker. Mijn vader kon in 2000 het bedrijf van de buren overnemen en dat wilde hij alleen doen als ik ook in de zaak kwam. Dat heb ik gedaan, nadat ik mijn opleiding had afgemaakt.'

Als een van onze klanten op iedere aubergine een stickertje wil, dan doen we dat

Dennis van Luijk, aubergineteler uit Wateringen

Overname kwekerij

De jonge Van Luijk nam in 2015 de kwekerij over en een jaar later kreeg hij de kans om specialties te gaan kweken, doordat een collegakweker daarmee stopte. 'Er waren op dat moment maar twee of drie telers in Nederland die dat deden. Het sprak mij meer aan dan de productie van alleen paarse aubergines.'

Na een eerste jaar met wat aanloopproblemen groeide het aandeel specialties in de kwekerij tot 50 procent. Het gaat daarbij om 1,1 hectare graffiti-aubergines, dat zijn paars-wit gestreepte aubergines. Maar ook om 0,1 hectare witte aubergines en 0,2 hectare voor allerlei andere soorten. Dat zijn bijvoorbeeld groene, Turkse en paars-witte bolvormige Fiamma's en verschillende kleuren bolvormige en baby-aubergines.


De paars-witte bolvormige Fiamma.
De paars-witte bolvormige Fiamma. © Thierry Schut Fotografie

De kwekerij heeft daarnaast twee paden voor proefteelten met nieuwe soorten van veredelaars. Van Luijk legt uit dat de graffiti-aubergines wat minder sponzig zijn dan de paarse, de witte wat zoeter smaken en voor alle specialties geldt dat ze er mooi uitzien op het bord.


Hogere kostprijs

In de teelt van de verschillende aubergines zit volgens Van Luijk weinig verschil, maar bij de opbrengst wel. Bij de paarse is dat jaarlijks zo'n 55 kilo per vierkante meter, bij de graffiti 47 kilo en bij de witte 30 kilo. De kostprijs van de paarse exemplaren is dan ook het laagst, terwijl het bij de specialties draait om een zo hoog mogelijke kwaliteit met een tot wel drie keer hogere kostprijs.

'We hebben vanwege corona en de hoge prijzen voor luchtvracht vorig jaar weinig op de Amerikaanse markt kunnen verkopen. De paarse aubergines, waar we een goede prijs voor kregen, hebben het jaar goedgemaakt', zegt de kweker. 'Dit jaar willen we de specialties, die over de hele wereld terechtkomen, weer meer onder de aandacht brengen.'


Opbrengsten gekleurde aubergines verschillen.
Opbrengsten gekleurde aubergines verschillen. © Thierry Schut Fotografie

Van Luijk levert al zijn aubergines via The Greenery, onder andere aan twee Nederlandse supermarktketens. De meest exclusieve soorten gaan naar Eminent Food, die ze bijvoorbeeld levert aan cruiseschepen en landen in het Midden-Oosten.

De kwekerij ontvangt in december plantgoed van een gespecialiseerd bedrijf. Het plantgoed is dat dan zo'n 20 centimeter hoog. Daarna groeien de planten in steenwol langs lijnen omhoog en leveren in februari de eerste vruchten op. Geleidelijk gaat de productie omhoog, van 1 kist per pad tot zo'n 25 in de zomer. Het seizoen is begin november afgelopen en gaan de planten naar een bedrijf dat ze verwerkt tot compost. Na het reinigen en ontsmetten van de kassen begint de cyclus weer opnieuw.


Pleksgewijs corrigeren

De kwekerij gebruikt zoveel mogelijk biologische gewasbescherming, maar moet aan het eind van de zomer soms pleksgewijs corrigeren tegen spint, wittevlieg en luis. 'Gelukkig zijn de biologische middelen steeds beter en lijkt de bestrijding van luis daarmee nu ook mogelijk te zijn', stelt de kweker. Voor verwarming en elektriciteit heeft het bedrijf een WKK-installatie, maar mogelijk kunnen ze in 2023 aardwarmte afnemen van warmtecoöperatie Wippolderlaan.

Zijn auberginekwekerij is in Nederland een van de kleinere, terwijl ze in 2000 een van de grootste was. 'Er zijn steeds minder telers, maar die worden wel steeds groter', zegt Van Luijk. 'Daar staat tegenover dat wij flexibeler zijn. Qua verpakking doen we alles wat de klant wil. Voor graffiti-aubergines hebben we bijvoorbeeld vijftien verschillende soorten fusten. Als een klant op elke aubergine een stickertje wil, dan doen we dat.' Hij leidt een bedrijfsleider op, waarmee Van Luijk in de toekomst ruimte hoopt te hebben om andere dingen te doen. Bij voorkeur schakelt hij volledig over naar de teelt van specialties.


Certificering leidt niet tot hogere prijzen

Kwekerij Van Luijk meet in totaal 3 hectare en heeft een jaarlijkse omzet van iets meer dan 1 miljoen euro. Het bedrijf is PlanetProof en GlobalGAP gecertificeerd. De inspanningen daarvoor hebben tot ongenoegen van Dennis van Luijk niet geleid tot hogere prijzen. Het bedrijf werkt met drie vaste medewerkers en tot maximaal negen uitzendkrachten in juni en juli, die graag ieder jaar weer terugkomen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer