Van+Onselen+Aubergines+overweegt+jaarrondteelt
Reportage
© Thierry Schut

Van Onselen Aubergines overweegt jaarrondteelt

De broers Arjan en Martijn van Onselen staan als derde generatie aan het hoofd van hun auberginekwekerij. Zij zouden met belichting graag jaarrond telen, maar concurrentie uit Spanje maakt de haalbaarheid twijfelachtig.

Familiebedrijf Van Onselen Aubergines in 's-Gravenzande bestaat al sinds de opa van Arjan en Martijn van Onselen zich in 1945 als zelfstandig tuinder inschreef bij de Kamer van Koophandel. Hij begon met het telen van vroege aardappelen, bloemkool, tuin- en sperziebonen, nero (schorseneren), spruiten en prei.

Later kwamen daar nog andere groenten en druiven bij en namen twee zoons de kwekerij over. Zij begonnen in de jaren negentig met de teelt van aubergines. Tegenwoordig heeft Van Onselen Aubergines drie locaties in 's-Gravenzande van in totaal 12,5 hectare.

Vanzelfsprekend

'Ik ben in 2006 tot het bedrijf toegetreden, nadat we onze locatie aan de Naaldwijkseweg hadden gebouwd', zegt Arjan van Onselen. 'Na de middelbare tuinbouwschool vond ik het min of meer vanzelfsprekend dat ik in de kwekerij zou gaan werken. Voor mijn broer Martijn geldt een ander verhaal. Nadat hij met zijn studie geschiedenis was gestopt, kwam hij hier werken om zich te oriënteren op iets anders. Uiteindelijk is hij gebleven.' In 2014 hebben de twee broers de kwekerij overgenomen.

Aardgas is wat ons betreft een efficiënte bron voor warmte, elektriciteit en CO2

Arjan van Onselen, Van Onselen Aubergines in 's-Gravenzande

Het bedrijf kweekt van half december tot en met begin november aubergines van het ras Tracey. 'De zaden van Rijk Zwaan gaan eerst naar een opkweekbedrijf', legt Van Onselen uit. 'Na zes weken poten wij ze half december in onze kassen op steenwolsubstraat, waarna we in februari beginnen met oogsten. Dan gaat het om 0,2 tot 0,3 kilo per vierkante meter, oplopend tot meer dan 2,5 kilo per vierkante meter in mei en juni. Daarna neemt de productie weer af tot eind oktober, als we alle aubergines van de planten halen en stoppen met water geven, zodat we de planten droogtrekken en kunnen laten composteren.'

Zo'n negen maanden per jaar heeft kwekerij volop werk.
Zo'n negen maanden per jaar heeft kwekerij volop werk. © Thierry Schut

Zes maten

Het verpakken van de aubergines vindt voor alle locaties plaats in een centrale hal. 'We sorteren ze in zes maten', zegt de kweker. 'De kleinste wegen 100 gram en de grootste meer dan 500 gram. 50 tot 60 procent bestaat uit exemplaren van 300 tot 400 gram. We zijn aangesloten bij telersvereniging Van Nature, die de groente afzet via vier gerenommeerde handelsbedrijven en de prijsonderhandelingen doet.'

De aubergines komen vooral in Nederland en omringende landen als het Verenigd Koninkrijk en Duitsland terecht, maar afhankelijk van de prijs ook wel in Scandinavië, Ierland en verder gelegen landen.

Taakverdeling

Martijn van Onselen houdt zich vooral bezig met de teelt, het personeel en de financiën en Arjan van Onselen is verantwoordelijk voor energie, techniek, verkoop en contacten met de telersvereniging. Bij het bedrijf werken nog twee broers en een neef: Peter van Onselen staat aan het hoofd van de technische dienst en Tim van Onselen is verantwoordelijk voor de arbeid. Neef Arend van Onselen runt een van de drie locaties en assisteert bij de teelt.

In het hoogseizoen heeft het bedrijf zo'n zestig medewerkers, voor het grootste deel uitzendkrachten. 'We hebben acht tot negen maanden volop werk', zegt Van Onselen. 'Voor de teeltwisseling in de wintermaanden hebben we minder mensen nodig.'

Natuurlijk licht

De broers zouden liever jaarrond kunnen oogsten en daarmee een vlakker arbeidspatroon creëren. 'Met natuurlijk licht groeien de aubergines in de winter onvoldoende. Daarom is Martijn nu betrokken bij een belichtingsproef van een collectief van auberginetelers. Als we jaarrond kunnen leveren, heeft dat ook bij de afzet voordelen. Maar als we voor belichting kiezen, moeten we concurreren met aubergines die in de winter uit Spanje komen. Dus we moeten de kosten en de baten goed tegen elkaar afwegen.'

Voor de energievoorziening maakt Van Onselen Aubergines gebruik van WKK's, die een deel van de CO2 leveren die nodig is voor de teelt. 'We nemen ook een deel af bij OCAP, maar de levering is verre van stabiel. Naar de toekomst toe nemen we deel aan een aardwarmteproject. Maar ik durf niet van onze WKK's af te stappen zolang de levering van externe CO2 niet beter is geregeld', zegt Van Onselen.

Aardgas

'Bovendien schakelen ze in landen als Portugal nog steeds massaal over op aardgas. Natuurlijk moet er een oplossing komen voor de problemen in Groningen, maar wij zien aardgas als een efficiënte bron voor onze warmte en elektriciteit, waarvan we ook nog de rookgassen schoonmaken en hergebruiken in onze kassen.'

Van Onselen verwacht dat de kwekerij verder zal gaan met kwaliteitsverbetering en verduurzaming. 'We proberen jaarlijks zes tot acht nieuwe rassen uit voor Rijk Zwaan. En we hebben het PlanetProof-certificaat behaald, onder andere doordat we zo veel mogelijk biologische gewasbescherming gebruiken.'

Verpakken van aubergines gebeurt in de centrale hal.
Verpakken van aubergines gebeurt in de centrale hal. © Thierry Schut

Productie groeit harder dan consumptie
'Wij werken al zo'n twaalf jaar samen met Van Onselen Aubergines in 's-Gravenzande. Dagelijks rijden onze vrachtwagens hun kant op en laden wij het grootste deel van hun productie van die dag', zegt Stefan van 't Hullenaar, inkoper bij groente- en fruitexporteur Scherpenhuizen in Eindhoven. 'Ik ga regelmatig naar de auberginekwekerij toe. Dan bespreken we zaken zoals kwaliteit, operationele zaken en de marktsituatie. De samenwerking verloopt prettig: Van Onselen is altijd bereikbaar en flexibel, bijvoorbeeld met het switchen van fust', vertelt hij. 'De productie van aubergines is flink toegenomen. Spanje is dit voorjaar langer doorgegaan dan in andere jaren, het areaal in Nederland en België is uitgebreid en in Polen, Italië en Duitsland zijn er nieuwe telers bijgekomen. De consumptie van aubergines neemt wel toe, maar niet zo snel als de productie. Daardoor hebben we nu te maken met lage prijzen. We zullen ons in Nederland moeten blijven ontwikkelen om de concurrentie aan te gaan met andere landen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  7° / -3°
  10 %
 • Zondag
  6° / -2°
  10 %
 • Maandag
  5° / 0°
  10 %
Meer weer