'We moeten beter inzetten op duurzaamheid'

Rob van Duijn wordt regiobestuurder van Glastuinbouw Nederland in West-Brabant. Twintig jaar geleden heeft hij samen met zijn twee broers de overstap gemaakt van het Westland naar Zuidwest-Nederland. Ze telen op drie locaties in Zeeland en West-Brabant aubergines.

%27We+moeten+beter+inzetten+op+duurzaamheid%27
© Pixabay

In Steenbergen leidt u de locatie van ruim 8 hectare. Voor welke uitdaging staan ondernemers in dit gebied?

‘Met de in totaal zeven bedrijven inventariseren we gezamenlijk hoe we van het gas af kunnen. Daarbij liggen alle mogelijkheden nog open. Op de andere locatie in Steenbergen –Nieuw Prinsenland- zou de restwarmte van de suikerfabriek ingezet worden, maar dat is nog steeds niet van de grond gekomen. Warmte is een belangrijk vraagstuk voor de sector.’

De Nederlandse glastuinbouw is wereldwijd een voorloper en dat mogen we blijven benadrukken

Rob van Duijn, regiobestuurder Glastuinbouw Nederland in West-Brabant

Jullie hebben ook locaties in het Zeeuwse Terneuzen en Oosterland. Wat zijn de verschillen tussen Zeeland en Brabant?

‘In Terneuzen benutten we restwarmte van kunstmestfabriek Yara. Op de andere Zeeuwse locatie bij Sirjansland draait sinds kort een biomassa-installatie, waarbij de vrijkomende CO2 afgevangen wordt. Zeeland loopt echt voor op Brabant in de verduurzaming van de sector.’

Wat motiveert u om regiobestuurder te worden?

‘Ik wil graag goed op de hoogte zijn van wat er op landelijk en regionaal niveau speelt in de sector. Bestuurlijke ervaring heb ik nog niet, dus in die rol moet ik de komende tijd nog groeien.’

Wat vindt u een belangrijk onderwerp?

‘Arbeid. Vooral voor productiewerk blijft het lastig om voldoende arbeidskrachten te krijgen. Huisvesting zie je nu op allerlei manieren: in het dorp, geregeld door het uitzendbureau of op het eigen bedrijf. Diverse gemeenten hanteren een verschillend of onduidelijk beleid.’

Hoe ziet u de toekomst van de glastuinbouw?

‘Positief. We zijn een mooie innoverende sector die veilig en gezond voedsel produceert. Naar mijn mening slaat de regelgeving weleens door. De vraag is of we daarmee wel een gelijk speelveld houden ten opzichte van andere landen. Wat dat betreft kunnen we qua beleid beter inzetten op duurzaamheid: dat is toekomstgerichter en biedt meer kansen op het gebied van water, energie, plantgezondheid en arbeid. De Nederlandse glastuinbouw is wereldwijd een voorloper en dat mogen we blijven benadrukken.’

Staat de glastuinbouw goed op de kaart bij consumenten?

‘Daar twijfel ik weleens over, zeker als het gaat om onze inspanningen op milieugebied. We mogen ons als sector beter presenteren.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer