Auberginekweker+werkt+graag+samen+in+Nieuw+Prinsenland
Reportage
© Peter van Houweling

Auberginekweker werkt graag samen in Nieuw Prinsenland

Auberginekweker Peter de Jong vestigde zich acht jaar geleden als eerste tuinder in glastuinbouwgebied Nieuw Prinsenland in Dinteloord. 'In zo'n gebied kun je samen beter inspelen op ontwikkelingen dan als je ergens alleen zit.'

Het vorige bedrijf van De Jong, in Maasland, lag in een open gebied, niet grenzend aan andere tuinbouwbedrijven. Hij zag grote voordelen in een cluster van tuinbouwbedrijven op één locatie. 'We hebben op onze vorige locatie onze les wel geleerd dat je in een gebied met anderen veel beter kunt inspelen op ontwikkelingen dan wanneer je dat alleen moet doen.'

Na een zoektocht langs diverse locaties koos De Jong voor Nieuw Prinsenland in Dinteloord. Voor zijn bedrijf zag hij grote voordelen in de verhuizing naar Noord-Brabant, maar zijn gezin had er toen weinig zin in. Bovendien woonde zijn vader, van wie hij het bedrijf had overgenomen, naast het bedrijf. Iedere middag kwam die 'een bakkie doen' en wat meehelpen. 'Je moet soms je emoties weleens uitschakelen', zegt de teler. Hij was de uitzichtloze situatie voor zijn vorige bedrijf zat en wilde weer vrijer kunnen ondernemen. 'Vijf jaar onzekerheid doet wat in je hoofd.'

In 2012 oogstte De Jong de eerste aubergines in Nieuw Prinsenland. De eerste vier jaar woonde hij nog in Maasland.

Opnieuw beginnen is altijd leuk

Peter de Jong, auberginekweker in Dinteloord

Tuinbouwontwikkelingsmaatschappij

De Jong was de eerste tuinder in glastuinbouwgebied Nieuw Prinsenland dat was ontwikkeld door de Tuinbouwontwikkelingsmaatschappij (TOM) van provincie Noord-Brabant en NCB Ontwikkeling, de investeringsmaatschappij van ZLTO. In de loop van dit jaar stopt de TOM omdat Nieuw Prinsenland is volgeboekt. De zeven tuinders blijven dan samenwerken in de coöperatie Nieuw Prinsenland.


Bij de ontwikkeling van het glastuinbouwgebied is sterk gekeken naar duurzaamheid, vooral naar het benutten van restproducten uit de aangrenzende fabriek van Suiker Unie. Eén optie waar De Jong lovend over is, is de ondergrondse gietwatervoorziening. Tijdens de bietencampagne pompt de suikerfabriek het gebruikte proceswater na zuivering in een ondergrondse waterberging. Als bij een tuinder het regenwaterbassin leeg raakt, kan hij een beroep doen op dat waterreservoir onder de grond.


Supergoed water

'Ideaal', zegt De Jong. 'In een bassin heb je altijd last van algen en dergelijke. Nu hebben we supergoed water uit de grond. Een goede kwaliteit gietwater is enorm belangrijk. Hoe beter het gietwater, hoe minder lozing nodig is.'

De teler maakt er niet jaarlijks gebruik van. 'In de eerste zes jaar hadden we nooit een watertekort, maar zowel in 2017 als in 2018 hebben we er gebruik van gemaakt. Als het water niet nodig is, blijft het prima goed onder de grond.'


Spuiwater

Niet alles is succesvol op Nieuw Prinsenland. Zoals het gezamenlijke bassin waar tuinders hun afvalwater kwijt kunnen dat ze niet recirculeren en hergebruiken. Het positieve is dat er daardoor al sinds 2015 geen spuiwater met gewasbeschermingsmiddel meer is geloosd op het riool. Maar er moet wel wat gebeuren met het gezuiverde water dat alleen nog meststoffen bevat. Bovendien is deze oplossing achteraf gezien duurder dan huidige technieken.


Het bedrijf beschikt over een grote sorteerinstallatie.
Het bedrijf beschikt over een grote sorteerinstallatie. © Peter van Houweling

Ook zijn nog niet alle beoogde ideeën voor Nieuw Prinsenland gerealiseerd, zoals de warmtevoorziening. Een optie was het gebruik van restwarmte uit de suikerfabriek. Maar die levert niet voldoende restwarmte en de suikercampagne is te kort om daarin te investeren.


Restwarmte

Daarop onderzochten de provincie, netbeheerder Enexis en TOM de mogelijkheid van een leiding voor restwarmte en CO2 vanuit het haven- en industriegebied Moerdijk naar Nieuw Prinsenland. Maar het project is in december in de ijskast gezet. De ontwikkeling was al ver, maar uiteindelijk was het financieel niet haalbaar.

Volgens de auberginekweker is het niet het eind van dit traject. 'Dat komt wel terug. Het maakt bijvoorbeeld veel uit of je in een pijp moet investeren voor 100 hectare of voor 200 hectare glas.' Op Nieuw Prinsenland is ruimte voor 200 hectare netto glas. Er staat nu 100 hectare.


WKK-installatie

De Jong had wel goede hoop dat hij al gebruik kon maken van de restwarmte van Moerdijk. Toen hij twee jaar geleden zijn kwekerij uitbreidde, had hij geen WKK-installatie gepland in de nieuwe kas. Toen duidelijk werd dat de restwarmte niet zou komen, schafte hij er alsnog één aan.

De ondernemer heeft geen spijt van zijn keuze voor Nieuw Prinsenland. Zijn familie ook niet. De komst van zijn zoon Tom in het bedrijf was mede aanleiding voor de uitbreiding in 2018. 'Het heeft gebracht wat we ervan verwachten. Opnieuw beginnen is altijd leuk. Al het oude achter je laten en doen zoals je het wilt doen.'


De kwekerij breidde in 2018 uit met 6 hectare.
De kwekerij breidde in 2018 uit met 6 hectare. © Peter de Jong


In twee stappen naar 11,6 hectare

Auberginekwekerij De Jong in Dinteloord is een echt familiebedrijf. Het komt oorspronkelijk uit Maasland in Zuid-Holland, waar het moest wijken voor natuurcompensatie voor een snelweg. Eigenaar Peter de Jong verplaatste zijn bedrijf in 2012 naar het agro- en foodcluster Nieuw Prinsenland in Dinteloord. Tegelijk groeide de teeltoppervlakte van 2 hectare naar 5,6 hectare. De Jong was de eerste glastuinder die zich vestigde op de locatie naast de fabriek van de Suiker Unie. In 2018 kocht hij een kavel van 6 hectare naast her bedrijf, waar hij een nieuwe kas bouwde die aansluit op de bestaande kas. De teeltoppervlakte breidde daarmee opnieuw uit, nu tot 11,6 hectare. De ondernemer investeerde in de uitbreiding omdat hij wist dat zijn zoon Tom in het bedrijf kwam. Voor het bedrijf was dit de laatste uitbreiding op deze locatie. Er zijn geen percelen meer te koop op in het glastuinbouwgebied. De Jong: 'Nu proberen we eerst vet op de botten te krijgen en kijken we hoe we het bedrijf overdragen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  5° / 1°
  40 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer