Van Luijk oogst aubergine met zorg

Ted van Luijk van Kwekerij van Luijk in Wateringen oogst aubergines. Het is een klus waarbij voorzichtigheid is geboden, want de huid van de vrucht is kwetsbaar en een beschadiging is snel veroorzaakt.

'In het begin van het seizoen oogsten we de aubergines veel kleiner, want dan is de plant veel zwakker', zegt Van Luijk. 'Er is een veel kleinere plant. En je hebt veel minder licht. Nu heb je veel meer zonneschijn en instraling, dan kan een plant ook veel meer hebben. Dan wordt gewoon een grotere sortering geoogst.'

Van Luijk komt uit een tomatenfamilie, maar zijn bedrijf werd te klein en uitbreiding was moeilijk op die locatie. Daarom maakte hij de overstap naar aubergines. 'Toen ik begon, zei mijn voorlichter: meneer van Luijk, als je nu één witte vlieg ziet, laat u alles wat u in uw handen heeft vallen. Dan gaat u eerst die ene witte vlieg doodmaken.'

Lachen

Daar moest Van Luijk toen een beetje om lachen. 'Ik dacht dat het zo'n vaart niet zou lopen, maar hij heeft wel een beetje gelijk, want het is echt waar. Het gaat zo hard.' Nu heeft hij bijna 3 hectare aubergine en teelt verschillende soorten zoals witte, groene en graffities.

'De productie is wat lager dan gemiddeld. En ja, ik heb er toch wel goede moed in dat het goed komt. Ik moet zeggen dat het tot nu toe niet best is geweest. Dat komt hoofdzakelijk door de concurrentie uit Spanje. Maar dat wordt langzaam minder en dan gaat het wel beter. Dat geloof ik wel.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  10° / 0°
  10 %
 • Zondag
  10° / 0°
  10 %
 • Maandag
  10° / 2°
  0 %
Meer weer