HyCare: 'Een goede hygiëne is risico's minimaliseren'

Gezonde dieren zijn de basis voor technisch goed presteren. Niet voor niets dat in ketens protocollair werken en de stal inrichten volgens de uitgangspunten van HyCare van MS Schippers opgang maakt. Want het succes van een keten staat of valt met een uniform eindproduct van constante kwaliteit.

HyCare%3A+%27Een+goede+hygi%C3%ABne+is+risico%27s+minimaliseren%27
© Wim Hollemans

Frievar, producent van Friberne, het Gaasterlands Kruidenvarken, gaf in mei vorig jaar aan een abonnement te hebben afgesloten met HyCare. 'Een logische, toekomstgerichte stap', noemde Frievar dat. De Echtenerpolderhoeve van Wim van Sambeek schakelde als eerste over op HyCare. Die aanpak wordt ook bij de andere zeventien deelnemers uitgerold.

Eind 2020 lanceerde de Van Loon Group de keten 'Varken op z'n Best'. Het streven is binnen een jaar te groeien naar 160 deelnemers. 'Varken op z'n Best' promoot HyCare, maar stelt het niet verplicht. Wie het bedrijf daar wel op inricht, ontvangt een toeslag van 50 cent per varken. In Nederland werken inmiddels een 60 varkenshouders via de principes van HyCare.


Jonge keten

Coppens Livestock is volop bezig een keten in te richten. In 2018 sloot het eerste vermeerderingsbedrijf zich aan. Ook de aankoop begin 2020 van het subfokbedrijf van Topigs Norsvin van de familie Klijn in Waalwijk maakt daar deel van uit. Een locatie met 520 zuivere York-zeugen voor de productie van TN-70-gelten. Daar wordt nu de laatste hand gelegd aan het coaten en inrichten van de stallen volgens HyCare. Op 1 juli moet dat zijn afgerond en kan de productie van HyCare-opfokzeugen starten.

'Gezond varken gaat efficiënter met voer om'

'De opfok van gelten is gericht op een zo gezond mogelijke ontwikkeling. Het gebied rond Waalwijk is varkensarm, wat het risico op ziekte-insleep minimaliseert. De diergezondheid op het bedrijf is goed in balans, maar door te gaan werken volgens HyCare verwachten wij daarin nog een stapje extra te kunnen zettten', motiveert Joep van Deursen van Coppens Livestock de keuze.


Beter presteren

De aanpak maakt het volgens Van Deursen mogelijk dat de dieren nog beter presteren en het bedrijf als totaal ook. 'Leveren we de fokgelten uit, dan begeleiden wij onze deelnemers en klanten met een optimale adaptatie en socialisatie op het bedrijf.' HyCare-specialist Chris van den Borne begeleidt in Waalwijk het bedrijf met vijf medewerkers. 'We hebben met hem een sparringpartner op het gebied van hygiëne in huis voor onze hele keten.'

Van Deursen is overtuigd van de toegevoegde waarde van hygiënisch en protocollair werken: 'Dat hoort bij de moderne varkenshouderij.' Maar twijfel was er ook, bekent hij. Vooral of het wel praktisch en dus in de praktijk werkend zou zijn. 'Nu de voorbereidingen zichtbaar zijn, is ook duidelijk dat er goed over werkgemak is nagedacht.'


Verder uitrollen

Coppens Livestock gaat de Hycare-aanpak verder uitrollen door de keten, geeft Van Deursen aan. Zijn overtuiging is dat je met een goede hygiëne risico's minimaliseert. 'Wij vinden het belangrijk dat inslepen en rondslepen van ziekten wordt voorkomen. Gezonde varkens groeien beter, hebben minder voer nodig en de sterfte is significant lager', geeft Van Deursen aan. 'Coppens Livestock staat voor een structurele aanpak met de volle focus op het dier en wij streven bij de deelnemers in onze keten naar maximale technische resultaten onder andere door de hygiëne te optimaliseren.'

Partners binnen de keten zijn naast Coppens Diervoeding, DAP Lintjeshof, TopigsNorsvin en de Pali Group. Binnen de keten is nog ruimte voor zowel vermeerderaars- als mesters.


Rust in afzet

Van Deursen signaleert dat varkenshouders anders gaan kijken naar deelnemen aan een keten. Meer varkenshouders staan er voor open, maar ook bij afnemers van varkensvlees is sprake van een groeiende belangstelling. 'Deelnemen aan een keten met een goede marktpositie is gunstig. Dat geeft een varkenshouder rust in de afzet.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  20 %
Meer weer