Brabantse primeur voor Wroetconcept varkenshouderij

Gerard en Marian de Jong uit het Brabantse Biezenmortel zijn de eerste ondernemers die een compleet nieuw gesloten varkensbedrijf bouwen via het Wroetconcept. Inmiddels zijn de bouwactiviteiten van het bedrijf met zeugen, eigen aanfok en vleesvarkens gestart. De stallen krijgen de proefstalstatus, omdat de veehouders gaan voor bronaanpak.

Brabantse+primeur+voor+Wroetconcept+varkenshouderij
© Varkens Archief

Familie De Jong tekende 21 mei de overeenkomst met Het Wroetvarken, meldt Wroetnieuws. Dat is de digitale nieuwsbrief van het concept. Na een zwarte periode kunnen Gerard en Marian de Jong toch hun droom waarmaken. Het varkensbedrijf van het echtpaar met eigen opfok en vleesvarkens werd februari 2019 compleet verwoest door brand. Ze kregen groen licht van gemeente Tilburg en provincie Noord-Brabant om hun levenswerk opnieuw op te bouwen.

De varkenshouders hebben lang nagedacht over hoe ze hun toekomstplaatje het liefst zouden willen invullen. Het Wroetconcept sprak ze meteen aan. 'De maatschappij verandert en wij moeten als varkenshouders produceren wat de markt vraagt', vertelt Gerard de Jong. 'We hebben meerdere gesprekken met het bestuur van het Wroetvarken, slagers en deelnemers gevoerd en voelden ons er direct thuis. Iedereen werkt met respect voor mens, dier en natuur en dat sluit aan bij onze kernwaarden.'


Verdienmodel

Het eerlijke verdienmodel van het Wroetconcept biedt daarnaast met de eigen prijzensystematiek zekerheid en vertrouwen. Doordat alles nieuw gebouwd moet worden bij De Jong, worden de concepteisen voor zowel de zeugen- en biggen- als vleesvarkensstal gehanteerd.

Zo gaat De Jong namens het Wroetconcept experimenteren met kraamzeugen met vrijloop. De verlening van de vergunningen heeft lang geduurd. 'Als je een ander bedrijf wil dan gangbaar, loop je tegen allerlei barrières aan', stelt de varkenshouder. 'Maar het is gelukt. In de loop van 2022 verwachten we de eerst varkens te kunnen leveren in dit mooie concept.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
 • Dinsdag
  8° / 1°
  15 %
Meer weer