Topigs Norsvin gaat op fokbedrijven minder tomen mengen

Voor Topigs Norsvin staat diergezondheid hoog op het prioriteitenlijstje. Het is een voorwaarde om de genetische potentie van fokmateriaal tot zijn recht te laten komen, zegt Jos Kneepkens van de fokkerijorganisatie.Topigs+Norsvin+gaat+op+fokbedrijven+minder+tomen+mengen
© Topigs Norsvin

Waarom introduceerde Topigs Norsvin tien jaar geleden op fokbedrijven de gezondheidslift?

'Om de gezondheidsstatus van bedrijven naar een hoger plan te tillen. Onze fokbedrijven worden nu elke 4 maanden onderzocht op PRRS, mycoplasma, APP, Lawsonia, salmonella en zijn gecertificeerd vrij van PM-plus, schurft en Brachyspira hyodysenteriae. In eerste instantie was daar best wel weerstand tegen. Maar meet je niets, dan weet je ook niets. Op het bedrijf in Waalwijk van Coppens Livestock bijvoorbeeld vinden wij het PRRS-veldvirus niet. Zit je op dat niveau, dan wil je meer.'

Is de stap naar vrij van specifieke ziektekiemen (SPF) dan niet een logischer stap dan die naar HyCare?

'HyCare en SPF zijn complementair aan elkaar. Wanneer je SPF-opfok of -fokgelten uitlevert, dan moet de interne biosecurity op het ontvangende bedrijf daar wel klaar voor zijn. Breng je zulke dieren naar een bedrijf met een conventionele gezondheidsstatus en zijn quarantaine en adaptatie niet optimaal, dan gaat dat vroeg of laat fout. HyCare is een concept dat zichtbaar en tastbaar is en waarbij de ondernemer en zijn medewerkers worden gecoacht in het optimaliseren van diergezondheid op het bedrijf. Daar staan wij achter.'

Leert Topigs Norsvin zelf ook van de HyCare-aanpak?

'Ja. Hycare is een middel om binnen het bedrijf bewust bezig te zijn met bioveiligheid. Die bewustwording voorkomt ongewenste dierstromen binnen het bedrijf. Als Topigs Norsvin ontwikkelden wij de mixindex. Die wordt ingezet op fokbedrijven, wat leidt tot minder mengen van tomen en 'schonere' biggen in de kraamstal.'


Hoeveel fokbedrijven hebben HyCare?

'Inmiddels meerdere. HyCare zorgt voor structuur, hygiëne en continuïteit in het bedrijf. Er wordt meer nagedacht over diergezondheid en minder biggen gemengd, waardoor er meer veterinaire rust is.'

Waarom als Nederlandse varkenssector niet rigoureus kiezen voor SPF?

'We werken stap voor stap naar een hogere gezondheid. Als Topigs Norsvin investeren we daarom ook in CoViVA (Coalitie Vitalisering Varkenshouderij). Op individuele bedrijven kunnen interne en externe bioveiligheid bijdragen aan het verbeteren van de gezondheid. Inzetten op SPF kost veel voorbereiding en planning. Hycare kan vlot worden geïmplementeerd.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer