Van Woudenberg Tuinplanten wil vooral waarde toevoegen

De omzet van familiebedrijf Van Woudenberg Tuinplanten in Zevenhuizen verdubbelde de afgelopen drie jaar. Om in de toekomst succesvol te blijven, zetten de eigenaren in op marketing en productie in andere Europese landen.

Van+Woudenberg+Tuinplanten+wil+vooral+waarde+toevoegen
© PIm Mul

Van Woudenberg Tuinplanten in het Zuid-Hollandse Zevenhuizen is een familiebedrijf met een breed assortiment aan vaste tuinplanten. Een jaarlijkse productie van 7,5 miljoen planten, waarbij de kwekerij wil aansluiten bij de wensen van de klanten en een goede dienstverlening wil bieden, betekent een enorme logistieke operatie.

'De afgelopen drie jaar is onze omzet, die we verder niet noemen, meer dan verdubbeld', zegt Rick van Woudenberg. Hij is samen met zijn broer Gerbert eigenaar van het familiebedrijf. 'Dat maakt de organisatie complexer en vraagt om andere communicatielijnen.'

De broers hebben in 2020 een organisatiecoach ingeschakeld die in het bedrijf meeliep en gesprekken heeft gehad met medewerkers op sleutelposities. Samen met de coach hebben de eigenaren een vergezicht geschetst om ook in de toekomst succesvol te blijven.

Door samenwerking met partners zijn we flexibeler dan als we alles zelf zouden doen

Rick van Woudenberg van Van Woudenberg Tuinplanten in Zevenhuizen

Een veelvoud aan soorten en potmaten.
Een veelvoud aan soorten en potmaten. © PIm Mul

Daarbij vinden de twee het belangrijk om de drie pijlers onder hun bedrijf te handhaven: productkwaliteit, voorraad en partnerschap. 'Om in alle opzichten een hoge kwaliteit te kunnen leveren, willen we vooral waarde toevoegen', zegt Van Woudenberg.

Als voorbeeld noemt de ondernemer de teeltlocatie in Portugal waar ze tien jaar geleden mee zijn begonnen en die inmiddels 25 hectare groot is. De kwekerij kan daardoor al vroeg in het seizoen kwalitatief goede planten leveren.


Minimaal een jaar in vollegrond

Een ander aspect voor het waarborgen van de productkwaliteit is het teeltsysteem waarbij de planten voor het oppotten minimaal een jaar in de vollegrond staan. Dat maakt ze minder vatbaar voor ziektes, waardoor nauwelijks gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn en de uitval tijdens het groeiproces laag is.

De kwaliteit is ook terug te zien in de aandacht van de kwekerij voor duurzaamheid. De aflevering van de planten gebeurt in plastic potten en met etiketten van 100 procent gerecycled plastic, die ook weer recyclebaar zijn. Verder zorgt de restwarmte van een nabijgelegen tomatenkwekerij dat de kassen op de vier locaties in Nederland in de winter vorstvrij blijven.De pijler voorraad betreft vooral de keuzemogelijkheden die Van Woudenberg Tuinplanten aan zijn klanten wil bieden. 'Wij willen als het ware de voorraadschuur voor onze klanten zijn', zegt de directeur. Ook wil de kwekerij snel en flexibel kunnen inspelen op specifieke wensen uit de markt.

Het partnerschap komt tot uiting in de succesvolle samenwerkingsverbanden die de ondernemers in de loop der jaren hebben opgebouwd. Een gespecialiseerd opkweekbedrijf levert al jaren naar volle tevredenheid plantgoed aan.

Verder werkt de kwekerij samen met contractkwekers in heel Nederland, maar ook in België en Duitsland, die een deel van het assortiment voor hen opkweken. Het oppotten besteedt de tuinplantenkwekerij uit aan een gespecialiseerd bedrijf. 'Samenwerking zoeken is onze specialiteit', zegt Van Woudenberg. 'Dat maakt ons zelfs flexibeler dan als we alles zelf zouden doen.'


Glazen Tulp Award

De kwekerij heeft de afgelopen jaren twee keer de Glazen Tulp Award in de categorie tuinplanten in de wacht gesleept. Royal FloraHolland reikt deze prijs jaarlijks uit aan de vijf beste marktintroducties van het voorgaande jaar. In 2020 won Van Woudenberg Tuinplanten met de Echinacea 'SunSeekers Salmon' en in 2021 met de Corydalis 'Porcelain Blue'.


Corydalis 'Porcelain Blue' won de Glazen Tulp Award.
Corydalis 'Porcelain Blue' won de Glazen Tulp Award. © PIm Mul

Toch is uit een klanttevredenheidsonderzoek gebleken dat consumenten het bedrijf niet associëren met productvernieuwing. Daarom heeft marketing in het vergezicht voor de toekomst een plaats gekregen. Om daar vorm aan te geven, is sinds 1 januari 2021 Marcel van Vemde toegetreden tot de directie. Na een internationale loopbaan van dertig jaar bij een veredelingsbedrijf en leverancier van jonge planten gaat hij zich specifiek richten op nieuwe ontwikkelingen.


Inspelen op lokale vraag

Onderdeel daarvan zijn ook de ambities van de eigenaren van Van Woudenberg Tuinplanten om hun vleugels nog verder uit te slaan naar het buitenland. Zij willen inspelen op de vraag naar lokaal geproduceerde planten door kweeklocaties te beginnen in andere Europese landen. Ook daarbij is volgens hen het opbouwen van een goede relatie met partners de crux voor een succesvolle samenwerking.

'We leveren Europabreed en zien in de vestiging dicht bij onze afnemers vooral nieuwe kansen', zegt Van Woudenberg. 'Daarbij staat voorop dat de planten én de medewerkers daar voldoen aan de kwaliteitseisen van het moederbedrijf en dezelfde signatuur hebben.'

De coronacrisis heeft het leggen van contacten in het buitenland er niet gemakkelijker op gemaakt. 'Met een Teamsmeeting kun je niet voelen of ervaren of je op dezelfde golflengte zit', zegt Van Vemde. 'Hopelijk kunnen we op korte termijn weer reizen.'


Kwekerij werft zelf seizoenskrachten

Van Woudenberg Tuinplanten, met drie locaties in Zevenhuizen en een in Nieuwerkerk aan den IJssel van in totaal 32 hectare, is MPS-A-, GAP- en Grasp-gecertificeerd. De kwekerij heeft twintig vaste medewerkers en verzorgt zelf de werving en selectie van tachtig seizoenskrachten. Het assortiment bestaat uit meer dan honderd plantvariëteiten, geteeld in verschillende potmaten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer