Aaltense+kwekerij+levert+kant%2Den%2Dklare+beplantingsconcepten
Reportage
© Hans Prinsen

Aaltense kwekerij levert kant-en-klare beplantingsconcepten

Lageschaar Vaste Planten in Aalten biedt hoveniers en andere groenprofessionals kant-en-klare beplantingsconcepten van uit moerplanten opgekweekte vaste planten. De kwekerij werkt duurzaam en verkoopt ook losse planten.

Lageschaar Vaste Planten in het Gelderse Aalten kweekt zo'n 1.300 soorten vaste planten en levert daarnaast de zelfontwikkelde beplantingssystemen Prairie Garden, Fleur Robuste en Fleur Dansante. Met inspiratieborders willen de eigenaren laten zien dat groen niet alleen mooier is dan steen, maar ook bijdraagt aan een grotere biodiversiteit en minder hittestress en wateroverlast.

De kwekerij levert aan groenprofessionals en via de webshop ook aan particulieren en is PlanetProof- en NL Greenlabelgecertificeerd. 'Wij werken al jaren zo duurzaam mogelijk, bijvoorbeeld door water op te vangen en zoveel mogelijk te recirculeren', zegt Laurens Lageschaar, die samen met zijn zoon Marten en zijn vrouw een vof vormt. 'In 2010 hadden we al het Milieukeurcertificaat. Wij worden er blij van als eindklanten zo lang mogelijk van onze planten kunnen genieten. Dat is in onze ogen ook een onderdeel van duurzaamheid. De kunst is daarbij om de kostprijs laag te houden, zodat de planten betaalbaar blijven.'


Sinds 1977

Lageschaar is in 1977 begonnen als zelfstandig hovenier en kweker. In 1984 legde hij zijn laatste tuin aan en legde zich volledig toe op het kweken van vaste planten. 'Begin jaren negentig ontstonden de grote ketens van tuincentra en raakte ik een groot deel van mijn klandizie kwijt. Toen kon ik kiezen om voor grote aantallen te gaan of een nichemarkt aan te boren en daarbij gebruik te maken van mijn ervaring als hovenier. Ik heb voor dat laatste gekozen, omdat ik zelf graag tussen de planten wil blijven werken.'

Dat eindklanten lang genieten van onze planten, is ook een onderdeel van duurzaamheid

Laurens Lageschaar, Lageschaar Vaste Planten in Aalten

Het familiebedrijf geeft beplantingsadviezen aan professionals en is in 1987 al begonnen met het ontwikkelen van Fleur Robuste. 'Het hoofd van de plantsoenendienst in Lichtenvoorde had in Nieuw-Zeeland gewoond en gewerkt en zijn dienst zaaide daar eenjarigen onder heesters, die een bodembedekkende mat vormden, waardoor onkruid geen kans had', legt Lageschaar uit. 'Hij vroeg zich af of het mogelijk was om dat ook met vaste planten te doen. 'Tuurlijk kan dat', zei ik, maar het was in de praktijk nog een hele kunst om een goed concept te vinden.'


Gemakkelijk te beheren

Uiteindelijk bleek een select sortiment de beste resultaten te geven, omdat deze zowel onkruid tegenhoudt als vocht vasthoudt. Daarom bevat Fleur Robuste zo'n dertig verschillende planten in groepen, die gemakkelijk te beheren zijn en daarom vooral geschikt zijn voor openbaar groen.

Fleur Dansante is met zeventig tot tachtig soorten in groepen eveneens gemakkelijk te onderhouden en vooral bedoeld voor een bebouwde omgeving. Het derde beplantingsconcept, Prairie Garden, bestaat uit ongeveer vierhonderd verschillende planten, waarvan de kwekerij meer dan dertig kant-en-klare vasteplantencombinaties kan leveren met verschillende kleuren, hoogtes en planteigenschappen. 'Met proefborders doen we kennis op, maar ze dienen ook als showroom voor bezoekers', zegt de teler. 'En maatwerk blijft natuurlijk ook mogelijk.'


Meer concepten in toekomst

De kwekerij verkoopt alle concepten per vierkante meter met een minimum van 5 vierkante meter. 'De verdeling tussen concepten en losse planten in P9-potten is nu fiftyfifty', zegt Marten Lageschaar. 'Ik verwacht dat we in de toekomst verhoudingsgewijs nog meer concepten gaan verkopen.'


Borders dienen als showroom en om kennis op te doen.
Borders dienen als showroom en om kennis op te doen. © Hans Prinsen

De ondernemers kweken al hun planten zelf op vanuit moederplanten om de soortechtheid te kunnen garanderen. 'Als we een soort niet hebben, overleggen we met de klant welke plant geschikt is ter vervanging', zegt Laurens Lageschaar. 'In ons archief bewaren we werkbonnen minimaal vijf jaar, zodat we planten die dood zijn gegaan, door dezelfde soort kunnen vervangen. Dat stellen onze klanten op prijs.'


Beleving

Om te blijven aansluiten bij de actualiteit, zijn de Lageschaars nieuwe borders aan het aanleggen die niet alleen andere tinten hebben, maar ook meer aansluiten op beleving. 'In een jungletuin kun je bijvoorbeeld na een stressvolle werkdag in je cocon duiken en ervaren wat planten kunnen doen om tot rust te komen', zegt Marten Lageschaar, die vijf jaar geleden in het ouderlijk bedrijf is gekomen. 'De overgang ging vrij natuurlijk. Natuurlijk verschillen we weleens van mening, maar we delen dezelfde visie.'

De komst van Marten geeft Laurens Lageschaar de ruimte om klanten op locatie te bezoeken en gastlessen te geven aan Hogeschool Van Hall Larenstein en aan lezers van tijdschrift Groei & Bloei. 'We hebben de continuïteit van ons bedrijf beter op orde dan een paar jaar geleden', zegt hij. 'Als er nu iemand weg zou vallen, weet ik zeker dat het bedrijf door kan gaan.'


Kas en werkruimtes, planten en ruimte voor borders.
Kas en werkruimtes, planten en ruimte voor borders. © Hans Prinsen


Coronacrisis stuwt afzet bij particulier

Op de 4 hectare van Lageschaar Vaste Planten in Aalten staat een stek- en opkweekkas van 3.000 vierkante meter. Deze gebruikt geen gas, maar is voorzien van diffuus low-ironglas, dat het invallende licht verstrooit, en schermdoeken, die in de winter warmte vasthouden. Een ketel, gestookt op snippers houtafval, zorgt bij lage temperaturen voor warmte in stekkas, werkruimte en kantoor. Jaarlijks ontsmet de kwekerij zo'n 600.000 potten en trays van gerecycled kunststof zonder carbon black voor hergebruik. Laurens Lageschaar houdt zich vooral bezig met externe contacten, zijn vrouw met de verwerking van facturen en zijn zoon Marten met teelt, automatisering en techniek. De kwekerij heeft zo'n tien mensen al dan niet parttime in dienst en daarnaast veel scholieren en verkoopt ongeveer 1 miljoen planten per jaar. Vanwege de coronacrisis kwamen die dit jaar vooral in particuliere tuinen terecht, maar de kwekers hopen dat gemeenten en andere overheden komend jaar weer meer afnemen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  16° / 2°
  30 %
 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  25 %
Meer weer