Plantion kondigt vernieuwingen aan

Plantion, de marktplaats voor bloemisten, hoveniers en detaillisten, heeft tijdens de algemene ledenvergadering (alv) diverse vernieuwingen aangekondigd. Zo gaat de afmijnzaal op de schop.

Plantion+kondigt+vernieuwingen+aan
© Plantion

Coöperatievoorzitter René Willemsen en algemeen directeur André van Kruijssen keken tijdens de alv, 9 juni, terug op het bijzondere jaar 2020. Daarin bleken bloemen en planten een ijzersterk product te zijn. Plantion zag de jaaromzet 3,7 procent stijgen ten opzichte van het jaar ervoor.

Wel kostte het moeite om genoeg volume op de marktplaats aan te bieden. Mede daardoor kwam het resultaat in 2020 lager uit (121.000 euro) dan in 2019 (880.000 euro).


Aandeel digitaal stijgt

De pandemie zorgde ervoor dat het aandeel digitaal kopen op de klok sterk toenam, met een extreme piek in maart en een in december toen het aandeel zelfs 30 procent bedroeg.

Het kostte moeite om genoeg volume op de marktplaats aan te bieden

Dit effect zet zich door in de eerste vijf maanden van 2021, ziet Plantion, mede dankzij de bezorgservice waarvan steeds meer klanten gebruik maken.


Eerste vijf maanden

Ook in de eerste vijf maanden van 2021 zag Plantion de omzet stijgen, met 11 procent. De omzet uit digitale verkoop verdubbelde, vooral dankzij een sterke toename van Klok Voorverkoop. Daar tekent Plantion wel bij aan dat de omzetstijging het beeld enigszins vertekend: de omzetstijging is een gevolg van de prijsvorming.

Plantion heeft moeite om aan voldoende hoeveelheden product te komen voor klok, bemiddeling, groencentrum en digitale marktplaats. Om hierin verandering te brengen, organiseert Plantion dit jaar een aantal informele regiobijeenkomsten voor aanvoerders om de betrokkenheid bij de marktplaats te vergroten. De eerste bijeenkomst is op 24 juni voor aanvoerders in de regio Arnhem-Nijmegen.


Innovatie

Naast het creëren van meer betrokkenheid van aanvoerders, gaat Plantion investeren in innovatie, bleek tijdens de alv. Zo investeert Plantion in vernieuwing van haar afmijnzaal. Deze zomer worden camera’s geïnstalleerd die ervoor zorgen dat klokkopers die kopen op afstand via livestream de karren daadwerkelijk in hun KOA-app zien verschijnen.

In september worden in het klokfront de zes beamerschermen vervangen door één ledscherm.


Beleidsplan 2022-2025

Plantion zal later dit jaar haar beleidsplan voor de periode 2022-2025 presenteren. Het centrale aandachtspunt hierin al zijn ‘het leveren van toegevoegde waarde en ontzorgen van aanvoerders en klanten’.

De marktplaats werkt toe naar een 24/7 dienstverlening met betere (realtime) berichtgeving, vraaggestuurde uitbreiding van diensten en een jaarlijkse groei van 10 procent.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
Meer weer